Gurka – 6 recept med denna underbara grönsak
I min värld är gurka en av de mest underskattade ingredienserna. På sommaren är den förstås fantastiskt god i en vanlig grönsallad, men det finns betydligt fler sätt att dra nytta av denna underbara grönsak. Gurka smakar faktiskt mer än vad man kan tro – särskilt när den tillagas och förlorar vätska, till förmån för smakerna. Till exempel i form av pressgurka, bostongurka eller klassikern tzatziki, där gurkan i stället får stå och dra med salt. Gurka bjuder framförallt på en aptitretande konsistens, där skalet...
I min värld är gurka en av de mest underskattade ingredienserna. På sommaren är den förstås fantastiskt god i en vanlig grönsallad, men det finns betydligt fler sätt att dra nytta av denna underbara grönsak.
Gurka smakar faktiskt mer än vad man kan tro – särskilt när den tillagas och förlorar vätska, till förmån för smakerna. Till exempel i form av pressgurka, bostongurka eller klassikern tzatziki, där gurkan i stället får stå och dra med salt. Gurka bjuder framförallt på en aptitretande konsistens, där skalet ger härligt tuggmotstånd när rätten tillåter det. Om endast köttet är med får du i stället en knappt märkbar men ändå viktig stadga till såser och andra tillbehör.
Dessutom är gurkan väldigt nyttig och i princip fri från socker. En perfekt ingrediens i alla LCHF-dieter, med andra ord. Följ mina 6 recept och upptäck nya sätt att inkorporera gurka i din vardagliga meny! Varför inte börja odla gurka själv?
1. Sockerfri bostongurka
Bostongurka är trots namnet en svensk klassiker på både korv och hamburgare. Även om namnet är varumärkesskyddat kallas ofta olika typer av gurkmixer för just bostongurka. Har du mycket gurka över i kylen eller bara vill göra en sockerfri variant som passar perfekt för LCHF, har du kommit helt rätt.
Du får den där härliga syrligheten som enligt mig är underbar till rostad lök. I min sockerfria bostongurka använder jag sötningsmedel i stället för socker. Eftersom socker är ett naturligt konserveringsmedel finns andra alternativ om du vill öka hållbarheten på bostongurkan. Till exempel minimala mängder natriumbensoat, även om det inte är ett måste. Ta del av mitt recept för att få en djupgående guide till hur du tillagar en sockerfri bostongurka på bästa sätt!
► Mitt recept på sockerfri bostongurka
2. Vitlöksmarinerad gurka med rostade sesamfrön
Visst låter vitlöksmarinerad gurka hur fräscht som helst? Det är också helt sant! Denna lilla rätt är optimal som antingen tillbehör eller förrätt – alternativt om du bjuder på smårätter. Du får smaker från Asien där sesamolja möter vitlök, lime och en skvätt Tamarisoja.
Om du väljer att servera den marinerade gurkan som tillbehör går det lika bra till kött och kyckling som till fisk. För att ge ytterligare lite blommighet och smak till rätten hackar du med fördel ner lite färsk koriander. Kom ihåg att låta den vitlöksmarinerade gurkan dra ett tag innan servering, så att alla härliga smaker hinner sätta sig!
► Mitt recept på vitlöksmarinerad gurka
3. Pressgurka
Pressgurka är en klassiker inom svensk husmanskost, men vill du slippa allt överdrivet socker är det bara att ta del av mitt recept. Det utlovas likväl en riktig smaksensation! Gurkan serveras med fördel till traditionella rätter som pannbiffar, köttbullar, rostbiff och liknande – alltid med samma goda resultat.
Faktum är att denna LCHF-vänliga pressgurka endast tar totalt 15 minuter att få till. Jag har ersatt det vanliga sockret med sötningsmedel för att hålla de tomma kalorierna så långt borta som möjligt. Ett riktigt bra sötningsmedel är exempelvis Nick’s Use Like Sugar.
Som tidigare nämnt har sockret en naturligt konserverande förmåga, men min variant håller ändå med lätthet ett par veckor i kylen. Som tur är tenderar pressgurka att gå åt! Och det fort!
► Här hittar du mitt underbara recept på pressgurka
4. Somrig gurksallad
Vad är fräschare en het sommardag än en riktigt god gurksallad? I detta recept hämtas inspiration passande nog från Grekland. Vad sägs om krämig fetaost, fasta oliver, fräsch mynta och en skvätt citron? Du får lite extra välkommet fett med osten och oliverna, samtidigt som myntan och citronen bidrar med fräschhet och syra.
Allt med finskivad rödlök som ger ytterligare smak till gurksalladen. Vill du ha rätten helt vegetariskt är det bara att utesluta fetaosten – kanske till förmån för pinjenötter eller liknande? Du kan egentligen servera denna somriga gurksallad till vad som helst, men inte minst till något där smakerna drar åt medelhavet.
► Mitt recept på en somrig och god gurksallad
5. Medelhavsinspirerad gurksallad
Du kanske tror att denna gurksallad är lik min somriga variant ovan? Tänk då om. Här snackar vi i stället finhackade ingredienser som ger salladen ett riktigt aptitretande intryck på matbordet. Med gurka och tomat får du komplementfärger i form av rött och grönt, som tillsammans med den lila rödlöken ser rent himmelskt ut på tallriken.
Det ser inte bara riktigt gott ut, utan smaker också helt fantastiskt. Här bjuds även på fräscha ingredienser såsom persilja, mynta och citronsaft. Nyckeln till att få denna medelhavsinspirerade gurksallad att lyfta är att låta salladen stå kallt i ett par timmar innan servering. Då hinner gurkan och tomaten suga åt sig alla underbara smaker. Det här är en sallad som funkar till typ allt, men jag skulle verkligen rekommendera den till all form av grillat!
► Här kan du läsa mer om min medelhavsinspirerade gurksallad
6. Tzatziki
Tzatziki behöver nog ingen närmare beskrivning, men det finns ändå många olika sätt att tillaga denna klassiker på. Ibland är det enkla och lättlagade som allra godast och det gäller i min mening tveklöst tzatziki. Så länge du gillar vitlök är tzatziki en svårslagen sås till allt från lamm och nöt till kyckling och grönt.
Du anpassar naturligtvis mängden vitlök efter egen smak, men jag råder dig att inte spara in på denna härliga ingrediens. Tzatziki kan serveras till maträtter inom kök världen över, men det passar förstås allra bäst till grekisk mat. Eftersom många av oss äter enligt LCHF föredrar jag en fet grekisk yoghurt, som höjer fetthalten på måltiden, medan kolhydraterna utesluts i möjligaste mån. Spetsa tzatzikin med salt, oregano och olivolja, så höjer du smakerna till skyarna!
► Här hittar du mitt recept på tzatziki
Sammanfattning
Om det inte redan märkts när du nu har tagit del av mina gurktips, så odlar jag min egen gurka i stor skala. Det är verkligen en grönsak som kan varieras i det oändliga, tack vare dess milda och goda smak. På sommaren lämnas gurkan med fördel som den är, för att bidra med läskande och kall vätska. Varför inte i någon av mina medelhavsinspirerade gurksallader?
Du har säkert också förstått att jag gillar olika typer av inläggningar, där det är lite av en sport att få till smaken och hållbarheten utan socker. Tack och lov blir sötningsmedlen allt bättre, i takt med att fler och fler inser fördelen med att äta enligt LCHF. Målet med listan har varit att du ska våga experimentera mer med gurkan som grönsak – både i varmrätter och som tillbehör. Allt för att göra LCHF-menyn lite godare och mer estetiskt tilltalande – för det är en väldigt vacker grönsak! Smaklig gurka!