Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Grönpepparsås

4,43 av 7 röster
Grönpepparsås

En av de absoluta klassikerna när det kommer till såser tycker jag är grönpepparsåsen. Det är en mustig och fantastiskt god sås som passar till det mesta i köttväg.

Helst av allt serverar jag den till en fin bit grillad oxfilé, men den funkar även kanon till helstekt kotlett eller kyckling. Det finns helt enkelt ingen situation då sås med grönpeppar inte är ett gott alternativ.

Innehållsförteckning

  1. Många goda ingredienser
  2. Så får du en perfekt krämig sås
  3. Vad ska jag servera till såsen?
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Här har jag knåpat samman ett riktigt gott och LCHF-vänligt recept på grönpepparsås. Receptet fungerar lika bra till vardag som till fest. Tänk på bara på att det tar lite tid att få färdigt såsen, så se till att börja i tid.

Det funkar jättebra att göra klart den här såsen någon dag innan man ska äta den och sedan bara värma upp den försiktigt. Det ger oftast en mycket mustigare och mer smakrik sås.

Många goda ingredienser

När det gäller grönpepparsås så går det inte att stressa fram varken god smak eller rätt konsistens. Såsen behöver helt enkelt gott om tid i kastrullen.

Den innehåller många ingredienser och alla är lika viktiga för att få till rätt smak. Tänk på att du själv kan styra en del över smaken beroende på vilken kalvfond, cognac och soja du väljer.

Så får du en perfekt krämig grönpepparsås

För att få till en perfekt grönpepparsås så gäller det att följa receptet steg för steg. Det är många moment och inga får missas. Vanligtvis tar det runt 30 minuter i kastrullen innan du har en serveringsfärdig sås.

Knepet för att få till rätt konsistens är att låta såsen koka upp och sedan reducera på medelvärme. Det är här den behöver gott om tid för att få till en simmig såskonsistens. Lämna därför såsen i fred och låt den småbubbla medan du fortsätter med den övriga maten som ska upp på tallriken.

Senapen och sojan ska tillsättas direkt innan du serverar såsen. De ingredienserna ska alltså inte kokas med när såsen får puttra på spisen.

Vad ska jag servera till såsen?

Grönpepparsås är en klassiker som fungerar i alla sammanhang! Så vad är egentligen godast att servera till?

Som jag nämnde tidigare så är alla sorters kött gott till såsen. En riktigt stor favorit är kassler med valfritt grönsakstillbehör. Kassler och grönpepparsås är nämligen en perfekt LCHF-vänlig kombination som dessutom fungerar bra som vardagsmat.

Om du vill festa till det lite mer, då kan du välja en god biff som du snabbt steker till medium. Varför inte servera det hela med ugnsrostade grönsaker? Även fläskytterfilé och fläskfilé är riktigt goda köttbitar som passar perfekt till grönpepparns goda smak.

Sen så ska vi inte glömma bort en riktigt god rostas i ugn, där ett mört nötkött verkligen passar perfekt med grönpepparn.

Näringsvärden

Såsen är perfekt för dig som vill höja fetthalten i din mat. Den innehåller nämligen mycket grädde. Se till att välja grädde med så hög fetthalt som möjligt. De flesta kolhydrater i såsen kommer från just grädden, men det vägs snabbt upp av det nyttiga fettet.

Tabell med näringsvärden för denna grönpepparsås.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Om du hellre vill testa på en annan pepparsås, då kanske denna otroligt goda whisky- och pepparsås kan passa dig.

Total tid: 35 minuter
Portioner: 6
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Hacka löken fint. Fräs den i smöret så att den mjuknar lite. Löken skall inte få färg,
  • Lägg i grönpepparn och krossa 10-15 korn med en sked.
  • Slå på kalvfond, cognac och vatten och låt allt koka upp.
  • Häll i grädden och låt sedan såsen koka upp och reducera på medelvärme tills det att du har en lagom simmig såskonsistens. Det tar lite tid, så ha tålamod.
  • När såsen har lagom konsistens tillsätter du senap och soja. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera och njut!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,43 from 7 votes (7 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg