Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Pannkakor

4,14 av 36 röster
Pannkakor

Pannkakor är en sådan sak som väldigt många som börjar äta LCHF eller keto saknar rätt snabbt.

Recept på pannkakor innehåller vanligtvis spannmål, ofta vetemjöl, vilket inte alls fungerar för de som äter LCHF eller keto. Dels beror det på gluten, men även på den stärkelse och mängden kolhydrater som finns i vanliga recept. Det här LCHF-receptet är riktigt gott och påminner en hel del om “vanliga” pannkakor.

Om mitt recept på pannkakor

Mitt recept på pannkakor är helt anpassat för oss som äter LCHF eller keto, men det passar även dig som äter glutenfritt av någon anledning.

Det innehåller inget mjöl, varken spannmål eller nötmjöl, så för många som till exempel är allergiska mot mandel, så fungerar detta bra då det är helt fritt från mandelmjöl som finns i många andra recept.
Det innehåller inte mer än totalt fem ingredienser, så man behöver inte ha så många saker hemma för att kunna bjuda på dessa till en god frukost eller brunch.

Sen så är det som med allt inom LCHF-världen, att man står sig länge på dessa och att de har inte någon större inverkan på blodsockret. Jag skulle nog vilja påstå att detta är ett hälsosammare alternativ till ett vanligt recept på pannkakor, men det finns säkerligen de som har andra åsikter om det, men vi får lov att tycka olika.

Detta receptet har jag även använt till att göra fyllda crêpes och det funkar toppen. Jag kan även tänka mig att man kan göra en god pannkakstårta av det om man känner för det.

Tillbehör till pannkakorna

Alla har olika smak, men jag vill gärna ha färska bär, vispad grädde och lite kanel till en nystekt LCHF pannkaka. Om jag inte har färska bär, så kan jag tänka mig att servera den med en lågkalorisylt, men färska bär är ju ändå bäst.

Pannkakor sedd uppifrån med lite goda tillbehör bredvid.

En annan sak som jag kan tycka är gott är att man fyller pannkakorna med LCHF-vänlig glass, bär och vispad grädde och sedan rullar dem. Om du istället vill ha pannkakorna lite matigare så kan du servera den med spenat, avokado, ricotta eller andra goda och mättande fyllningar.

Om du har några goda tillbehör så får du gärna berätta i en kommentar längre ner på sidan. Du får både jag och de andra läsarna välsmakande tips.

Att tänka på när du gör pannkakorna

En sådan här sats ger ungefär 6-8 pannkakor som är riktigt mättande. Smeten kommer till en början att vara rätt så lös, men allt eftersom den får stå och svälla så kommer den att bli tjockare. Det är helt normalt. När man sedan häller smeten i pannan och den blir varm så kommer den att kunna fördelas i stekpannan på ett lätt sätt.

Tänk på att använda mycket smör när du steker dina pannkakor, och använd en riktigt bra stekpanna, gärna någon typ av nonstick eller en riktigt behandlad gjutjärnspanna eller kolstålpanna. Smeten i sig innehåller rätt mycket fett, så om den fastnar i stekpannan så är det troligtvis din stekpanna som det är fel på.

När jag steker mina LCHF pannkakor så använder jag alltid min non-stick panna från Scanpan, en Scanpan CTX. Det är en rätt så dyr stekpanna, men den är väl värd pengarna. Den har vunnit många tester genom åren.

Det finns många olika LCHF-recept på glutenfria pannkakor och det är lite som med allt annat, man måste hitta sin egen favorit. Om du ska göra dubbel sats kan du minska ner något på fiberhusken.

Andra goda lchf-recept på pannkaka

Nedan så listar jag några andra supergoda recept som du kan testa om du vill ha lite variation.

Lollos tjockpannkaka

Enklaste pannkakorna

Ninas saffranspannkaka

Pannkakor eller plättar?

I södra Sverige är pannkakorna stora och steks i en stekpanna. Plättar är däremot de mindre varianterna som steks i ett plättlägg för att få till en perfekt rund form. Om du tillagar dom i ugnen så kallas det för ugnspannkaka i södra Sverige. Den serveras gärna med bacon till.

I norra Sverige kallar man däremot pannkakor som steks i stekpannan för plättar. Även de varianter som steks i ett plättlägg kallas för plättar, vilket gör att det blir något förvirrande. När en pannkaka tillagas i ugnen i norra Sverige så kallas den inte för ugnspannkaka, utan endast pannkaka.

Om du hamnade på den här sidan när du sökte efter LCHF plättar så kan du därför känna dig lugn. Du kan nämligen steka både pannkakor och plättar av receptet.

Kan en pannkaka vara nyttig?

Många som börjar äta LCHF undrar om en pannkaka verkligen kan vara nyttig och ett bra frukostalternativ. Faktum är att svaret är ”Ja” på den frågan. När du äter LCHF och slänger ihop en LCHF pannkaka till frukost, då får du i dig en hel del bra näringsämnen.

De vanliga recepten innehåller inflammationsdrivande vetemjöl som din mage inte tycker om. Ett LCHF-vänligt recept, speciellt receptet på denna sida, är dock fritt från såväl gluten som vetemjöl. Faktum är att du får i dig en hel del bra saker.

Både ägg och vispgrädde ger dig gott om näring och olika vitaminer som din kropp kommer att tacka dig för. Dessutom är det gott om fett i de båda ingredienserna, så du kommer att stå dig ända fram tills lunch och slipper vara småsugen och småäta.

Så länge som du inte kombinerar dina LCHF plättar med sockrigt sylt så kan du äta de varje dag till frukost om du så vill.

Näringsvärden för receptet

När vi lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi följande fördelning på näringsvärdena:

En tabell med alla ingredienser och deras näringsvärden för detta recept på pannkaka.

Här kan vi se att de ända kolhydraterna kommer från grädden, men att vi även har en riktigt bra fetthalt. Det bådar för att du kommer att bli mätt och belåten, samt stå dig länge. Receptet på är beräknat att ge 10 gram protein och strax över 51 gram fett per portion.

Total tid: 20 minuter
Servings: 4
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Smält smöret och blanda ihop samtliga ingredienser i en bunke. Låt smeten stå och svälla i cirka fem minuter.
  • Stek några minuter på båda sidorna och servera direkt.
  • Servera med lite färska bär och lite grädde, gärna med lite vanilj i.
    En pannkaka på en tallrik med bärsås och grädde i skålar bredvid.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

4 responses to “Pannkakor”

  1. 5 stars
    Jag steker lite strimlat bacon (från Björks chark i Färila) först i stekpannan, sedan på med ditt recept. Kanongott

  2. Här uppe kallar vi plättar som steks i plättlägg för ”småplättar”. Så det blir småplättar-plättar- pannkaka 🙂

4,14 from 36 votes (35 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.