Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Västerbottenpaj

4,42 av 12 röster
Skapat: 10 januari, 2016
Senast ändrat: 20 juni, 2024
Västerbottenpaj

Västerbottensostpaj, västerbottenpaj eller vad man nu vill kalla den är en supergod paj oavsett namn (kärt barn har många namn).

Den här glutenfria västerbottenpajen är dessutom en LCHF-vänlig variant och smakar precis lika gott som en paj bakad på vetemjöl, om inte ännu godare i min mening.

För att skapa den glutenfria pajdegen har jag använt mitt eget klassiska recept på pajdeg. Pajskalet blir perfekt för matpajer och du kommer inte alls att sakna en vetemjölspaj. Fyllningen, då? Jo, den är enklast möjliga.

Smakrik fyllning i västerbottenpajen

En klassisk västerbottenpaj har en mycket enkel fyllning och det har även min paj. Fyllningen är mycket LCHF-vänlig och innehåller gott om fet och smakrik ost.

För att skapa en fyllning till din västerbottenpaj behöver du endast fyra ingredienser: västerbottenost, grädde, ägg och svartpeppar. Enklare än så kan det knappast bli att skapa en smakrik paj.

Se till att använda fullfet vispgrädde för att höja fetthalten i pajen – LCHF-style såklart!

Är du en sån som inte bryr dig om skalet, utan bara vill komma åt den goda fyllningen. då kan du göra denna Degfria Västerbottenpaj utan skal.

Glutenfri pajdeg enligt LCHF

I västerbottenpajen har jag använt en simpel pajdeg. Den är enkel att göra och innehåller få ingredienser. Dessutom är den både LCHF-vänlig och naturligt glutenfri!

Tack vare kolhydratsnåla mjölsorter såsom mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk så blandar du snabbt ihop en god och krispig deg till din matpaj. Den är dessutom perfekt eftersom den inte suger åt sig själva fyllningen. Du slipper alltså ett soggigt pajskal!

När ska jag servera pajen?

Min västerbottenpaj funkar utmärkt att ha som en förrätt när du vill servera en fin måltid med flera rätter. Du kan även ha den som ett klassiskt tillbehör till kräftskivan.

På bilden här ovan har jag serverat pajen med rom och crème fraiche. Du kan även servera pajskivor på en buffé. Det fina med den här sortens smakrika paj är att den passar vid alla tillfällen, samtidigt som den är enkel att tillaga!

Pajen kan ätas både varm och kall och den går utmärkt att tillaga dagen innan den ska serveras.

Utrustning som underlättar

Utrustning som kan vara bra att använda är en sån sak som jag gärna tipsar om, för det är ju ändå så att har man bra saker i köket, så blir det mycket roligare att laga mat. Nedan några tips på vad jag använder när jag gör min Västerbottenpaj.

Matberedare Aldrig har det varit så enkelt att få ihop en pajdeg som när man använder sig av en vettig matberedare. Det är så lätt att få till en jämn och homogen pajdeg när man kör med degkniven. Har du inte en matberedare så kan jag varmt rekommendera att köpa en, det kommer underlätta massor.

Dessutom kan du riva osten i matberedaren.

Springform Alla pajer går bra att göra i en vanlig pajform eller ugnsfast form, men jag tycker att det är otroligt trevligt att kunna skära upp fina “trekanter” av min paj och då är en springform otroligt smidigt att använda. Jag använder en springform med 22 cm i diameter.

Näringsvärden

Pajen är glutenfri och är snål på kolhydrater tack vare de mjölsorter jag har använt i receptet. Hela pajen innehåller 21 gram kolhydrater om du använder skalet i receptet. Och då blir pajen till hela sex portioner. En mer kolhydratsnål och LCHF-vänlig paj än så kan du knappast hitta. Så här ser näringsvärdena ut om man lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen

En tabell med näringsvärden för denna Västerbottenpaj och dess ingredienser.

Se till att använda fullfet grädde på 40 % för att få en bra fetthalt i pajen. Med både ägg och ost får du dessutom både protein och viktiga näringsämnen i pajen. Pajen är ett perfekt val för både strikt och liberal LCHF tack vare ingredienserna!

Total tid: 35 minuter
Servings: 6
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Pajskal

Fyllning

Instruktioner

Pajskalet

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
  • Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
  • Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen

  • Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt sedan den rivna osten och lite peppar.
  • Häll smeten i pajskalet och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Fyllningen skall ha stelnat till helt.
  • Ta ut den och låt den svalna helt eller bara lite om du vill äta den ljummen. Skär upp i lagom stora bitar.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,42 from 12 votes (12 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.