Perfekt Äggröra
Här kommer receptet på mitt livs godaste äggröra! Efter att jag upptäckte det här sättet att tillaga ägg på, så gör jag inte min äggröra på något annat sätt. Den är helt enkelt för god för att gå miste om när det vankas ägg.
Det är en äggröra som är helt perfekt för dig som äter LCHF. Den har en hög fetthalt och smakar otroligt gott. Så om du är trött på att aldrig få till en god, krämig äggröra, då är det här receptet för dig!
Receptet är gjort utifrån ett videoklipp med Gordon Ramsay och enligt honom är det här det enda sättet man ska göra äggröra på. I klippet ser du även hur man går tillväga när man tillagar äggröran. Du hittar videon längst ner på sidan efter receptet.
Den hemliga ingrediensen för en perfekt äggröra
Det vanligaste är att tillaga äggen med grädde, men det absolut godaste är att använda smör och sen avsluta med lite crème fraiche istället. Det är ett hemligt knep inte många känner till, men när du testar det så kommer du garanterat bli fast.
Med hjälp av crème fraiche kommer den färdiga rätten att bli otroligt krämig och fyllig. Till skillnad från grädde så ger crème fraiche även en mycket fin syra till äggen.
Det är viktigt att du följer stegen i receptet. Du ska inte steka alla ingredienser i stekpannan, du blir äggen snabbt torra.
Tillbehör till äggröra
Finns det något godare än riktigt krämiga ägg till frukost? Det är en svårslagen start på dagen. Så, vad ska du servera till äggen?
Ett hett tips är att servera bacon till äggen. Det är ett klassiskt tillbehör vars sälta passar perfekt till äggen. Det är dessutom ett tillbehör som är svårt att tröttna på. Såväl protein- som fettnivån blir riktigt bra i måltiden.
Vill du göra som Gordon Ramsay gör i klippet nedan med en rostad macka i botten, så kan jag varmt rekommendera en skiva av The Franska som du rostar.
Om du vill ha ett fräschare alternativ så kan du välja att servera skinka eller avokado till äggen.
Tips för tillagningen
Riktigt krämiga ägg är enklare att tillaga än vad man kanske kan tro. Det viktiga är att inte ha för hög värme och att du ser till att röra om äggen hela tiden när du har kastrullen på spisen.
För att inte göra äggröran så vattnig, så är det jätteviktigt att du tillsätter salt precis mot slutet innan serveringen. Om du har salt i från början, kommer saltet göra att äggen och smöret frigör vätska som ger dig en vattnig röra.
Det bästa är att inte tillaga mer än tre portioner i en och samma kastrull. Då blir den överfull och äggen blir inte tillagade på rätt sätt.
Näringsvärde
När det gäller LCHF, då finns det knappast något bättre livsmedel än ägg. Det är välkänt att ägg har ett riktigt bra näringsvärde. Ägg kan du därför äta riktigt mycket av, även enligt LCHF:s riktlinjer.
Ett enda ägg innehåller bland annat 6 gram fett och 8 gram protein. Dessutom innehåller både vitan och gulan innehåller en rad olika vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E, D, B12, selen och zink.
Näringsvärden från Kostbevakningen
Med hjälp av äggrörans smör och crème fraiche höjer du snabbt fettet i maten till en bra nivå. Tack vare den fina näringsprofilen kan du äta dessa krämiga ägg hur ofta du vill. Det är ett perfekt val både för din hälsa och för din matbudget.
Video
Ingredienser
- 3 st ägg
- 25 g smör
- 1 msk crème fraiche
- 1 nypa salt
- 1 nypa nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Knäck äggen i en kastrull och lägg i smöret och lite svartpeppar. OBS, salta inte än, utan gör det i slutet.
- Ställ kastrullen på en platta och rör runt hela tiden med en slickepott.
- När äggen börjar koagulera drar du bort kastrullen och rör om, sen tillbaka på plattan igen.
- Upprepa det här tills det att du har fått en fin konsistens på äggröran.
- Lägg i en klick med crème fraiche och rör om. Salta och servera direkt.
Supergod äggröra! Tack för tipset om creme fraiche istället för grädde.
Det låter verkligen hur gott som helst.