Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Aioli

Inga röster än
Skapat: 9 juli, 2015
Senast ändrat: 10 augusti, 2025
En skål med hemgjord aioli dekorerad med en kvist persilja och vitlöksklyftor i närheten.

Hemmagjord aioli, krämig och smakrik från grunden

Jag tycker att det finns få saker som slår en riktigt god hemmagjord aioli. Den krämiga konsistensen, den fylliga smaken och den fräscha tonen av vitlök gör att den passar till nästan allt, från grillat kött och fisk till skaldjur och grönsaksdipp.

För mig är det absolut godast att göra aiolin från grunden. Då vet jag exakt vad som finns i den och slipper onödiga tillsatser. Det är faktiskt enklare än många tror, och resultatet blir både fräschare och mer smakrikt än det mesta man kan köpa färdigt. Dessutom så slipper du allt socker som finns i alla färdiga såser.

När jag vill göra en snabbare variant blandar jag 2-3 dl färdig majonnäs med pressad vitlök, lite citronsaft och en nypa cayennepeppar, men ärligt talat, inget slår originalet.

Varför jag älskar att göra aioli själv

  • Ren smak utan konstgjorda tillsatser
  • Perfekt för LCHF – rikt på fett och mättande
  • Kan smaksättas precis som jag vill
  • Passar till allt från tapas till vardagsmiddagar

Tips & variationer 🧄

Så använder jag aioli

Jag serverar aiolin till räkor (gärna rökta räkor), rostade grönsaker, kyckling, hamburgare eller som dip till grönsaker. Den fungerar också utmärkt som såsbas i wraps och sallader.

Andra goda såser

Tycker du om den här aiolin, så måste du även prova dom här recepten. Det är en stor chans att du kommer tycka om dom!

Total tid: 7 minuter
Servings: 8 portioner
Calories: 447kcal

Ingredienser

Instruktioner

  • Lägg äggulor, senap, vitlök, citronsaft och vitvinsvinäger i en långsmal behållare som passar en mixerstav. Häll på hälften av oljan (2 dl) och sätt ner mixerstaven.
  • Börja köra mixerstaven på full effekt tills det att du ser att ingredienserna börjar emulgera, dvs gå ihop till en mer fast konsistens. Börja då att sakta lyfta staven uppåt så att lite olja i taget arbetas in i majonnäsen.
  • När allt har blivit en homogen smet så tillsätter du en deciliter olja till och arbetar in den sakta men säkert med staven. Gör likadant med sista decilitern.
  • Nu har du fått en rejält tjock majonnäs. Krydda den med lite salt, peppar och cayenne. Tillsätt vattnet och blanda ihop med staven. Vattnet tillsätter man för att få majonnäsen lite mer lös i konsistensen och mer lättarbetad.
  • Häll upp på en fin burk och njut av en aioli som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!

Näringsinnehåll

Kalorier: 447kcal | Kolhydrater: 1g | Protein: 0,3g | Fett: 50g | Fiber: 0,2g
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

FAQ – Vanliga frågor om hemmagjord aioli

Hur länge håller hemmagjord aioli?

Förvara den i en tät burk i kylen. Aioli som görs på färska ägg håller sig fräsch i ungefär 4–5 dagar. Läs mer om livsmedelshygien och hållbarhet hos Livsmedelsverket.

Kan jag använda annan olja än rapsolja?

Ja, men välj en mild olja för att inte överrösta vitlökssmaken. En kombination av rapsolja och olivolja ger en mer medelhavsinspirerad smak.

Hur skiljer sig traditionell aioli från majonnäs?

Traditionell aioli är en vitlöksbaserad emulsion utan ägg, och kräver långsam tillsats av olja – vilket gör den tjock och krämig men svår att få stabil. Därför har många moderna recept lagt till äggula för att underlätta emulgeringen. Läs mer om Aiolin och dess bakgrund hos Discover Marseille.

Hur kan man använda aioli i matlagning?

Aioli fungerar perfekt som sås eller dipp till grillade grönsaker, fisk, kött eller medelhavsrätter. Det är också vanlig att servera den med bröd, potatis eller grönsaker som en smakrik sås.