Aioli

- 1 Hemmagjord aioli, krämig och smakrik från
grunden
- 1.1 Varför jag älskar att göra aioli själv
- 1.2 Tips & variationer 🧄
- 1.3 Så använder jag aioli
- 1.4 Andra goda såser
- 1.5 Ingredienser
- 1.6 Instruktioner
- 1.7 Näringsinnehåll
- 1.8 FAQ – Vanliga frågor om hemmagjord aioli
- 1.9 Hur länge håller hemmagjord aioli?
- 1.10 Kan jag använda annan olja än rapsolja?
- 1.11 Hur skiljer sig traditionell aioli från majonnäs?
- 1.12 Hur kan man använda aioli i matlagning?
Hemmagjord aioli, krämig och smakrik från grunden
Jag tycker att det finns få saker som slår en riktigt god hemmagjord aioli. Den krämiga konsistensen, den fylliga smaken och den fräscha tonen av vitlök gör att den passar till nästan allt, från grillat kött och fisk till skaldjur och grönsaksdipp.
För mig är det absolut godast att göra aiolin från grunden. Då vet jag exakt vad som finns i den och slipper onödiga tillsatser. Det är faktiskt enklare än många tror, och resultatet blir både fräschare och mer smakrikt än det mesta man kan köpa färdigt. Dessutom så slipper du allt socker som finns i alla färdiga såser.
När jag vill göra en snabbare variant blandar jag 2-3 dl färdig majonnäs med pressad vitlök, lite citronsaft och en nypa cayennepeppar, men ärligt talat, inget slår originalet.
Varför jag älskar att göra aioli själv
- Ren smak utan konstgjorda tillsatser
- Perfekt för LCHF – rikt på fett och mättande
- Kan smaksättas precis som jag vill
- Passar till allt från tapas till vardagsmiddagar
Tips & variationer 🧄
- Extra hetta – lägg till mer cayennepeppar eller lite färsk chili
- Örtsmak – blanda i färsk basilika, persilja eller dragon
- Rostad vitlök – för en mildare och sötare vitlökston
- Oljevariation – byt ut en del av rapsoljan mot olivolja för en mer medelhavsinspirerad smak
Så använder jag aioli
Jag serverar aiolin till räkor (gärna rökta räkor), rostade grönsaker, kyckling, hamburgare eller som dip till grönsaker. Den fungerar också utmärkt som såsbas i wraps och sallader.
Andra goda såser
Tycker du om den här aiolin, så måste du även prova dom här recepten. Det är en stor chans att du kommer tycka om dom!



Ingredienser
- 3 st äggulor
- 2 msk dijonsenap
- 0,5 msk vitvinsvinäger
- 4 dl rapsolja
- 0,5 msk pressad citron
- 5 g vitlök
- 0,5 krm cayennepeppar
- 1 nypa salt
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- 3-4 msk vatten
Instruktioner
- Lägg äggulor, senap, vitlök, citronsaft och vitvinsvinäger i en långsmal behållare som passar en mixerstav. Häll på hälften av oljan (2 dl) och sätt ner mixerstaven.
- Börja köra mixerstaven på full effekt tills det att du ser att ingredienserna börjar emulgera, dvs gå ihop till en mer fast konsistens. Börja då att sakta lyfta staven uppåt så att lite olja i taget arbetas in i majonnäsen.
- När allt har blivit en homogen smet så tillsätter du en deciliter olja till och arbetar in den sakta men säkert med staven. Gör likadant med sista decilitern.
- Häll upp på en fin burk och njut av en aioli som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!
Näringsinnehåll
FAQ – Vanliga frågor om hemmagjord aioli
Hur länge håller hemmagjord aioli?
Förvara den i en tät burk i kylen. Aioli som görs på färska ägg håller sig fräsch i ungefär 4–5 dagar. Läs mer om livsmedelshygien och hållbarhet hos Livsmedelsverket.
Kan jag använda annan olja än rapsolja?
Hur skiljer sig traditionell aioli från majonnäs?
Traditionell aioli är en vitlöksbaserad emulsion utan ägg, och kräver långsam tillsats av olja – vilket gör den tjock och krämig men svår att få stabil. Därför har många moderna recept lagt till äggula för att underlätta emulgeringen. Läs mer om Aiolin och dess bakgrund hos Discover Marseille.
Hur kan man använda aioli i matlagning?
Aioli fungerar perfekt som sås eller dipp till grillade grönsaker, fisk, kött eller medelhavsrätter. Det är också vanlig att servera den med bröd, potatis eller grönsaker som en smakrik sås.