Blåbärsmugcake
7
Blåbärsmugcake är en snabb och enkel LCHF-efterrätt som kombinerar saftiga blåbär med en mjuk och luftig kaka tillagad direkt i en kopp.
Perfekt när du vill ha något sött och mättande på bara några minuter. Den här mugcaken görs med lågkolhydratsvänliga ingredienser som mandelmjöl och sötning, vilket gör den både hälsosam och god.
En fräsch smakupplevelse som passar lika bra till frukost som till ett eftermiddagsfika.
Toppa gärna med vispad grädde eller några extra blåbär för en lyxigare touch!
Andra goda recept med blåbär
Blåbärskaka
Sockerfri blåbärssylt
Finsk blåbärspaj
Blåbärsmuffins
Total tid: 7 minuter
Portioner: 1 portion
Kalorier: 625kcal
Ingredienser
- 1 st ägg
- 1 dl mandelmjöl
- 1 msk kokosmjöl
- 1 msk sötning
- ½ tsk bakpulver
- ½ krm vaniljpulver
- 1-2 droppar bittermandelarom
- 0,5 dl blåbär Spara lite till att garnera med.
Instruktioner
- Blanda samman de torra ingredienserna i en skål.
- Tillsätt ägg och bittermandelarom, och rör noga (var försiktig med mängden arom).
- Vänd även ner en önskad mängd blåbär i smeten.
- Smörj en kopp med kokosolja eller annan olja och häll i smeten.
- Värm koppen i mikron på full effekt i 1 ½ minut (Tiden kan variera lite beroende på din mikros effekt).
- Låt kakan svalna lite innan du vänder upp och ner på den och försiktigt försöker att få ut kakan.
- Toppa med lite vispad grädde och lite blåbär.
Anteckning
Jag har pudrat mina blåbärsmugcakes med lite Sukrin melis med för att göra det lite finare.
Har du ingen mikro? Det går att göra mugcake i ugnen med.
Så gör du en mugcake i ugnen:
- Välj en ugnssäker mugg eller liten form – Se till att muggen tål ugnsvärme.
- Förvärm ugnen – Sätt ugnen på 175–200 °C beroende på recept.
- Följ receptet – Blanda ingredienserna som vanligt och fyll muggen/formen till cirka två tredjedelar för att ge utrymme åt kakan att resa sig.
- Grädda i ugnen – Placera muggen/formen på en plåt och grädda i 12–20 minuter, beroende på ugn och storlek på din mugcake. Håll koll på den – den ska vara genomgräddad men inte torr.
Tips:
- Täck toppen med aluminiumfolie om den börjar bli för brun innan kakan är färdig.
- Testa med en tandpetare för att se om kakan är klar (den ska komma ut ren).
Näringsinnehåll
Kalorier: 625kcal | Kolhydrater: 9g | Protein: 23g | Fett: 51g | Fiber: 14g
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
Låter gott men jag har ingen mikro. Går det att göra denna i vanligt ugn?
Ja, det går… jag har uppdaterat receptet med tips om man inte har mikro.
Kolla längst ner i receptet.