Blomkålspilaff med halloumi

Blomkålspilaff med halloumi – smakrik, glutenfri och låg i kolhydrater
Blomkål är en av mina absoluta favoritgrönsaker – den är mångsidig, nyttig och kan användas på så många sätt! En av mina favoriträtter just nu är denna blomkålspilaff med halloumi, en härligt smakrik rätt som är helt glutenfri och dessutom låg i kolhydrater. Perfekt för dig som vill njuta av något gott utan att kompromissa med hälsan!
Jag älskar halloumi, och på sistone har jag blivit extra förtjust i panerad halloumi. För att hålla det hela både glutenfri och LCHF-vänlig valde jag att skippa traditionellt ströbröd och panko. Istället gjorde jag en smakrik panering av malda valnötter och solroskärnor – ett enkelt men genialt sätt att få till en krispig yta med en nötig smak som passar perfekt till halloumin.
Extra gott blir det när den är nystekt, varm och mjuk på insidan!

Blomkålspilaff med extra smak och näring
Själva pilaffen gör jag med finriven blomkål, vilket ger en lätt och fluffig konsistens som påminner om ris. För att få ännu mer smak och variation tillsätter jag rostad zucchini, saftiga cocktailtomater, vårlök, vitlök och färsk persilja. Smaksättningen går att anpassa helt efter egen smak – vill du ha mer hetta kan du till exempel tillsätta chili eller rökt paprika.
Tack vare den näringsrika halloumin blir rätten också riktigt mättande. Halloumi innehåller endast 2 gram kolhydrater per 100 gram, men är samtidigt rik på både fett och protein, vilket gör att du håller dig mätt länge.
En portion av denna blomkålspilaff innehåller ungefär 16 gram kolhydrater, vilket gör den till ett perfekt alternativ för dig som vill äta lågkolhydratkost men ändå njuta av en smakrik och lyxig rätt. Servera den som en lätt middag eller som ett härligt tillbehör – jag lovar att den kommer att imponera!
Ett annat tips är att hoppa över halloumin och servera en god bit grillat kött till blomkålspilaffen istället. Det är otroligt gott!
📷 Malgorzata Haggu
Några andra goda recept med blomkål
Gillar du precis som jag blomkål överlag och använder det till mycket? Då måste du testa på några av mina andra favoritrecept med blomkål.




Ingredienser
- 500 g blomkål
- 3 msk kokosolja
- 200 g cocktailtomater
- 2 msk vatten
- 400 g zucchini
- 1 msk olivolja
- 1 st solovitlök
- 2 st vårlökar
- 1 msk hackad persilja
- 1 nypa cayennepeppar
- Salt och svartpeppar
- 100 g romansallad till servering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Skär zucchinin i skivor, cirka 1 cm tjocka, och salta dom lite. Låt dem dra i 20 minuter, pressa sedan försiktigt ut överflödig vätska.
- Lägg zucchiniskivorna på en plåt med bakplåtspapper och placera även tomaterna bredvid.
- Ringla över olivolja och rosta grönsakerna i ugnen i cirka 20 minuter.
- Riv blomkålen grovt, gärna i en matberedare.
- Blanda blomkålen med de rostade zucchiniskivorna, tomaterna och hackad persilja. Låt svalna.
- Lägg romansallad i botten av ett fint serveringsfat och fördela sedan blomkålspilaffen över det hela.
Halloumin
- Skär halloumin i stavar.
- Blanda malda valnötter med malda solroskärnor.
- Vispa upp ägget i en skål och smält kokosolja i en stekpanna.
- Doppa halloumistavarna i ägget och vänd dem sedan i nöt- och fröblandningen.
- Stek på låg värme tills de blir gyllene och mjuka inuti.
- Servera halloumin tillsammans med blomkålspilafen.