Brunkål
Brunkål på julbordet är en lika självklar sak som julskinkan
eller janssons frestelse, men när jag började äta lchf så har jag
fått avstå att laga brunkål.
Men, nu så ville jag verkligen testa på att komma på en variant som
inte innehåller fibersirap, då fibersirapen höjer blodsockret för
många och inte är ok inom många lchfkretsar.
Här använder jag mig istället av sockerfri julmust från Apotekarnes.
Till en början så tänkte jag att detta kommer ju aldrig funka, men när den väl har stått och puttrat några timmar och kålen börjat få ge lite smak med, då jäklar börjar det hända grejer och smakerna börjar komma fram rejält som påminner om brunkål.
Totalt så fick kålen puttra närmare 4 timmar för mig och då fick jag fylla på med lite vatten allt eftersom och dagen efter när den har stått och svalnat, då har smakerna kommit fram på riktigt och nu så smakar den riktigt gott!
Om du som jag är från Skåne och måste ha brunkål till julskinkan, då är detta ett måste.
Ska du ladda upp med en riktig lchfjul, då måste du spana in alla mina goda julrecept. Alla självklart lchf-vänliga.
Ingredienser
- 500 g Vitkål
- 75 g Gul lök
- 2 Lagerblad
- 8 st Kryddpepparkorn
- 3 dl Sockerfri julmust
- 5 dl Skinkspad eller buljong
- 1-2 msk ättiksprit
- nymalen svartpeppar
- salt
- Smör att steka i
Instruktioner
- Skär vitkålen och löken i mindre bitar.
- Bryn det hela i smöret så det får lite färg.
- Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Låt det hela står och puttra på svag värme i minst fyra timmar. Gå dit ibland och rör om och tillsätt lite vatten om vätskan kokat bort helt.
- Servera varmt på julbordet tillsammans med julskinka eller med revbensspjällen.