Chokladbollar
Tjockkockens chokladbollar är bland de mest populära chokladbollarna i LCHF-världen just nu. De är otroligt goda och påminner en hel del om de man bakade som barn. Så om du är sugen på riktigt gott fika – då är det dem här du ska göra!
Chokladbollarna innehåller ganska lite kolhydrater, cirka 7-8 på hela satsen och en sats ger mellan 15-20 bollar. Det ger alltså cirka 0,5 gram kolhydrater per boll, vilket är helt okej för dig som vill ha något gott att njuta av. De innehåller sötning, så det kanske inte är något du äter varje dag. Men på helgen, då kan du lyxa till det!
Innehållsförteckning:
Ett tips är att göra en stor sats bollar och sedan frysa in dem i en låda. Ta sedan fram dem en halvtimme innan det är dags för fika så är de helt perfekta. Om du gör en stor sats så har du alltid fika hemma när du är sugen eller får oväntat besök.
LCHF-chokladbollarna är galet goda och de går dessutom snabbt att göra. Det är här ett recept som du både kan slänga ihop själv innan filmen börjar eller som du kan baka med dina barn.
Ett gott recept för alla
Chokladbollar är en sötsak som de flesta är uppvuxna med. De går hem hos alla, såväl barn som vuxna. Som tur är, så är det riktigt enkelt att göra en LCHF-vänlig version av receptet. Kom ihåg att minska på sockret och öka gärna mängden smör, då blir de även mättande.
Du kan själv experimentera lite med receptet om du vill optimera det efter dina egna smaklökar. Det går till exempel att utesluta kaffet om du ännu inte har lärt dig att tycka om kaffesmak. Men behåll det gärna, det förhöjer nämligen smaken! Du kan även skippa kakaon och öka vaniljpulvret om du istället vill testa att göra vaniljbollar.
Ett annat tips är att använda lite lakritspulver och kanske salmiaksalt i smeten för att få till en lakritsboll istället. Supergott och det ger en fin brytning.
Egentligen så är det bara din egen fantasi som sätter gränserna.
Chokladbollar som fettbomber
Chokladbollar som är LCHF-vänliga kallas ofta för fettbomber. De är nämligen fulla av smör och ger dig en bra skjuts energimässigt. Även du som äter strikt LCHF kan äta några bollar då och då.
Det du bör tänka på när du gör LCHF-bollar är att använda rätt sorts mjöl. Du bör alltså inte blanda i kolhydratrikt havregryn. Istället bör du satsa på mandelmjöl och riven kokos som har få kolhydrater. Du kan även byta ut en viss mängd och istället blanda i protein eller kollagenpulver. Då får du så kallade proteinbollar.
Näringsvärden
Chokladbollar är som bekant en efterrätt, men den innehåller ändå en bra nivå kolhydrater. En boll innehåller cirka 0,5 gram kolhydrater. Tack vare en riklig mängd smör och lite vispgrädde så blir bollarna både krämiga och får en bra fetthalt. Om man lägger in alla ingredienserna hos Kostbevakningen så får man fram dessa näringsvärdena.
Det går givetvis bra att utesluta sötningen om du vill. Men kom då ihåg att smaken inte blir likadan. Det finns många olika sorters sötning du kan välja mellan, men i vårt recept tyckte vi att Nick’s Use Like Sugar gav ett riktigt bra resultat.
Du tar helt enkelt den typ av sötning som passar dig och ditt kostval bäst.
Recept och bild: Tjockkocken
Ingredienser
- 100 g smör (rumsvarmt)
- 0,5 dl sötning
- 4 tsk kaffe (starkt och kallt)
- 1 nypa vaniljpulver
- 1 dl mandelmjöl
- 2 dl riven kokos
- 2 msk grädde 40%
- 1,5 msk kakao
- 3 msk riven kokos (att rulla chokladbollarna i)
Instruktioner
- Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn och fin smet. Om smeten blir lite för kladdig, tillsätt lite mer mandelmjöl eller kokos.
- Rulla till lagom stora bollar (cirka 15-20 st) och rulla dem i kokos.
- Ställ in i kylen minst 30 minuter.
- Om du vill så kan du med fördel frysa in dessa chokladbollar och plocka fram när du får oväntat besök.