Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Chokladgrottor

5 av 1 röst
Skapat: 5 oktober, 2021
Senast ändrat: 1 april, 2024
Chokladgrottor

Dessa chokladgrottor är helt fantastiskt goda med en liten touche av kanel i degen och ett “hjärta” i form av hasselnöt som sedan får bada i lite mörk choklad.

Inspirationen av dessa fick jag när jag gjorde mina hallongrottor för ett tag sen, men jag ville skapa en variant med choklad istället.

Slutresultatet blev dessa fantastiska chokladgrottorna som är helt perfekta för oss som äter lchf eller keto och faktiskt vill ha en god kaka till kaffet.

Om du inte tycker om hasselnötter eller inte tål just dessa, så kan du ju självklart använda någon annan typ av nötter, t ex valnötter, pekannötter eller kanske mandel.

Här på Lyckasmedmat.se köper jag min choklad.

Total tid: 35 minuter
Servings: 15
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Kakdegen

Fyllningen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 160 grader (varmluft, 175 grader på vanlig värme).
  • Vispa ihop smör, socker, kanel och vaniljpulver riktigt poröst.
  • Blanda ihop dom övriga torra ingredienserna i en egen skål.
  • Tillsätt äggvitan i smöret och vispa ihop.
  • Vispa ner mjölblandningen i smöret och blanda ihop till en jämn och fin deg.
  • Dela upp degen i 15 lika stora bitar och rulla dom till bollar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på.
    Runda kakdeg bollar placerade på en bakplåt med bakpapper.
  • Tryck sen till dom med tummen så att dom får en liten grop i mitten till nöten och chokladen.
    En hand trycker ner en degboll på en plåt med bakpapper för att forma chokladgrottor.
  • Lägg en nöt i varje hål.
    Runda småkakor med en hasselnöt i mitten, placerade på ett bakplåtspapper.

Chokladen

  • Smält choklad och kokosolja tillsammans i antingen vattenbad eller i mikron. Du ska få en rinnande jämn chokladsås.
  • Häll chokladen över nötterna så att gropen nästan täcks helt. Det är bra om det inte är helt överfullt, utan att det finns lite plats för expansion.
  • Strö på lite flingsalt över varje chokladgrop.
    Runda kakor med en chokladfyllning i mitten, placerade på en bakplåt med bakpapper.

Gräddning

  • Ställ in kakorna i ugnen och grädda do i cirka 15 minuter. Om du kör på varmluft, se till att vända på kakorna efter cirka halva tiden.
  • Ta ut kakorna när do fått fin gyllene färg och låt do svalna på plåten. De kommer vara riktigt mjuka när du tar ut dom, men dom stelnar till sen när dom får svalna.
  • När kakorna har svalnat så kan du provsmaka någon kaka och resten kan du frysa in så att du har färdigt att bjuda på om du får oväntat besök.
    En hand håller en bit av en chokladgrotta med en bit tagen ur den.

Trevlig lchf-fika! 🙂

    per
    Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
    Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Sätt betyg




    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.