Coleslaw
Coleslaw är något som jag nästan alltid har hemma när det är sommar och grillsäsong. För vad passar bättre till en saftig, grillad köttbit än en klassisk coleslaw gjord på vitkål och majonnäs? Om du vill slå på stort och imponera på familj och vänner, då gör du din egen majonnäs. Dina smaklökar kommer att tacka dig.
Passa på att ladda upp med en rejäl sats coleslaw. Den här vitkålssalladen är tacksam att förvara några dagar i kylskåpet och den blir bara godare ju längre den för stå och dra sig.
Innehållsförteckning:
- Godaste receptet på coleslaw
- Rätt majonnäs
- Näringsvärde
- Egna variationer av coleslaw
- Utrustning jag använder
- Hur länge håller coleslaw?
- Ingredienser
- Instruktioner – Gör så här
Godaste receptet på Coleslaw
Coleslaw är en otroligt god och fräsch sallad att ha till grillad mat. Den är dessutom mycket enkel att göra. Eftersom det går så snabbt att riva och blanda ihop alla ingredienser, så rör du snabbt ihop vitkålssalladen medan köttet ligger på grillen.
Men – missa inte hur god din sallad blir om den får stå och dra sig i kylskåpet i ett dygn. Då kommer alla smaker fram och salladen blir riktigt mjuk och krämig tack vare syran i dressingen. Om du inte har tid att vänta, då kan du massera den rivna vitkålen för att få den att mjukna. då får du en mjuk och fin coleslaw.
Det här receptet är mitt eget som jag har mixtrat fram efter många olika försök. Det är ett absolut måste med ingefäran eftersom den ger vitkålssalladen en helt annan dimension.
Rätt majonnäs för en god coleslaw
Coleslaw är ett av de läckraste och enklaste tillbehören för dig som äter LCHF. Snabb tillagning, få ingredienser och stora smaker. Men allt hänger egentligen på majonnäsen. Den godaste majonnäsen gör du själv, men även köpta går givetvis bra. Om du vill testa på att göra din egna majonnäs så har jag ett supergott majonnäsrecept här.
Vi har sammanställt vilka majonnäser som är bättre eller sämre ur ett LCHF-perspektiv. Kika gärna här: Mängden kolhydrater i färdig majonnäs
Tänk på att majonnäsen ska ha få kolhydrater och en hög fetthalt för att ge din måltid en bra näringsprofil.
Näringsvärden för coleslaw
Coleslaw har ett bra näringsvärde för dig som äter LCHF. Du får gott om fett från både smetana och majonnäs vilket höjer fettprocenten för hela din måltid.
Siffrorna kommer från Kostbevakningen.
Kolhydraterna kommer i stort sett från morötter och vitkål. Du behöver dock inte oroa dig för mängden. Receptet är nämligen till för hela sex portioner.
Variera din coleslaw
Vill du absolut inte äta grönsaker som har växt under marken såsom morötter? Då finns det alternativ för dig som vill hotta upp din vitkålssallad.
Det är populärt att byta ut morötter till en annan ovanjordgrönsak i form utav kål – nämligen rödkål. Då får du en ny härlig smak och mindre kolhydrater.
Det du även kan göra är att byta ut rödlöken mot lite finstrimlad purjolök, eller så blandar du lite olika löksorter.
Många tycker om att variera källan till fett. Vad sägs till exempel om att enbart använda majonnäs, eller testa en härlig kombination av crème fraiche och majonnäs? Det som är så bra med just coleslaw är att du kan slänga i det som du har hemma i kylskåpet!
Du kan även byta ut ingefäran mot andra smaksättningar såsom ett halvt rivet rött äpple (som smaksättare) eller persilja. Då kommer du aldrig att kunna tröttna på goda vitkålssallader!
Tips på utrustning som underlättar när du gör din coleslaw
Jag tänkte att jag ska tipsa er om utrustning som jag själv använder när jag gör min coleslaw och exakt på vilket sätt jag använder dessa ser du på bilderna i instruktionerna.
– En stadig skärbräda När man ska dela ett vitkålshuvud så tycker jag att det är otroligt skönt att ha en rejäl skärbräda. Jag har en skärbräda hemma som är riktigt rejäl och gjord i ändträ, som är väldigt skonsamt mot knivens egg och sen så ligger den stadigt på bänken.
Det är inte skärbrädan som jag använder dagligen, men den är jäkligt grym att ha när man ska jobba med rejäla saker. Att strimla vitkål till en coleslaw med kniv kräver en bra skärbräda.
– Mandolin En mandolin är supersmidigt att använda när man ska skiva eller strimla tunt och fint. Jag har en mandolin från Kyocera som är extremt lätt att använda. Den är liten och tar inte mycket plats.
En liten varning dock. Mandolinen är nog det redskap efter kniven som har orsakat flest skärskador bland kockar. Bladet är sylvasst!
Om du ska göra väldigt stora mängder coleslaw, så förespråkar jag en helt vanlig matberedare istället. Det går mycket snabbare och då kan du även riva morötterna på den.
– Rostfria bunkar När jag jobbade som kock för många år sedan så hade vi det mesta i rostfritt. Kantiner, bunkar och så vidare. Otroligt hållbart och lätt att hålla rent. Perfekt att blanda coleslaw i.
Det har följt med mig hem och jag använder väldigt mycket av mina rostfria bunkar hemma med. Dessa är dessutom stapelbara, så dom tar väldigt lite plats även om man har många.
Bunkarna finns i många olika storlekar dessutom, så kika gärna in på min länk ovan och kolla. Dom kostar lite i inköp, men kommer att hålla livet ut!
– Engångshandskar Ibland, så kan jag tycka att händerna är det absolut bästa verktyget att använda när man ska blanda saker. Just en vitkålssallad som till exempel denna coleslaw är så otroligt mycket lättare att blanda ihop och massera vitkålen mjuk med händerna.
Men, då är det viktigt att vi håller en god hygien och använder engångsplasthandskar.
Det är viktigt att det är nitrilhandskar som är godkända för livsmedelshantering, och då även hantering av feta livsmedel.
Dessa engångshandskar är inte bara bra för att blanda saker, utan även bra att ha överlag för att hålla en god hygien i köket. En bra sak att ha hemma!
Hållbarhet på coleslaw
Coleslaw är lite som en god treveckorssallad, en vitkålssallad som man tror ska räcka länge, men som tar slut så otroligt snabbt för att den är så himla god och passar till det mesta.
Men, om det är så att du inte är som jag, som äter coleslaw till det mesta, då skulle jag säga att din coleslaw håller upp till en vecka i kylen, under förutsättning att du har hanterat den på rätt sätt och haft en bra hygien i köket när du tillagade din coleslaw.
Men, om du inte gör en gigantisk laddning coleslaw, så kommer den inte räcka mer än några dagar, sen är den slut. 🙂
Ingredienser
Instruktioner
- Strimla vitkålen fint, gärna med en matberedare eller mandolin. Riv morötterna med.
- Blanda alla ingredienser i en bunke och krydda med ingefära, salt och nymalen svartpeppar. Var inte rädd för att använda händerna när du blandar, självklart med engångshandskar på. Hur mycket salt och peppar, det får du känna efter själv, för det är en smaksak, men jag gillar när det är en hel del peppar i.
- Låt stå i kyl och dra ett dygn så är den som godast. Du kan givetvis äta din coleslaw tidigare än så, men då kan det vara bra att massera vitkålen lite mer för att få den att mjukna lite.
Hej! Vad kan man ta istället för creme fraiche, smetana, yoghurt etc?
Utmärkt recept – enkelt att göra och riktigt gott, extra salt och peppar blir enligt mig ett plus
Utmärkt recept – enkelt att göra och riktigt gott – glöm inte extra peppar