Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Coleslaw

4,59 av 31 röster
Skapat: 25 januari, 2015
Senast ändrat: 8 april, 2025
Coleslaw

Coleslaw är något som jag nästan alltid har hemma när det är sommar och grillsäsong. För vad passar bättre till en saftig, grillad köttbit än en klassisk coleslaw gjord på vitkål och majonnäs? Om du vill slå på stort och imponera på familj och vänner, då gör du din egen majonnäs. Dina smaklökar kommer att tacka dig.

Godaste receptet på Coleslaw

Coleslaw är en otroligt god och fräsch sallad att ha till grillad mat. Den är dessutom mycket enkel att göra. Eftersom det går så snabbt att riva och blanda ihop alla ingredienser, så rör du snabbt ihop vitkålssalladen medan köttet ligger på grillen.

Men – missa inte hur god din sallad blir om den får stå och dra sig i kylskåpet i ett dygn. Då kommer alla smaker fram och salladen blir riktigt mjuk och krämig tack vare syran i dressingen. Om du inte har tid att vänta, då kan du massera den rivna vitkålen för att få den att mjukna. då får du en mjuk och fin coleslaw.

Det här receptet är mitt eget som jag har mixtrat fram efter många olika försök. Det är ett absolut måste med ingefäran eftersom den ger vitkålssalladen en helt annan dimension.

En skål med coleslaw på en grå stenyta
Coleslaw 21

Rätt majonnäs för en god coleslaw

Coleslaw är ett av de läckraste och enklaste tillbehören för dig som äter LCHF. Snabb tillagning, få ingredienser och stora smaker. Men allt hänger egentligen på majonnäsen. Den godaste majonnäsen gör du själv, men även köpta går givetvis bra. Om du vill testa på att göra din egna majonnäs så har jag ett supergott majonnäsrecept här.

Vi har sammanställt vilka majonnäser som är bättre eller sämre ur ett LCHF-perspektiv. Kika gärna här: Mängden kolhydrater i färdig majonnäs

Tänk på att majonnäsen ska ha få kolhydrater och en hög fetthalt för att ge din måltid en bra näringsprofil.

Näringsvärden för coleslaw

Coleslaw har ett bra näringsvärde för dig som äter LCHF. Du får gott om fett från både smetana och majonnäs vilket höjer fettprocenten för hela din måltid.

En tabell med näringsvärden för denna coleslaw
Siffrorna kommer från Kostbevakningen.

Kolhydraterna kommer i stort sett från morötter och vitkål. Du behöver dock inte oroa dig för mängden. Receptet är nämligen till för hela sex portioner.

Variera din coleslaw

Vill du absolut inte äta grönsaker som har växt under marken såsom morötter? Då finns det alternativ för dig som vill hotta upp din vitkålssallad.

Det är populärt att byta ut morötter till en annan ovanjordgrönsak i form utav kål – nämligen rödkål. Då får du en ny härlig smak och mindre kolhydrater.
Det du även kan göra är att byta ut rödlöken mot lite finstrimlad purjolök, eller så blandar du lite olika löksorter.

Många tycker om att variera källan till fett. Vad sägs till exempel om att enbart använda majonnäs, eller testa en härlig kombination av crème fraiche och majonnäs? Det som är så bra med just coleslaw är att du kan slänga i det som du har hemma i kylskåpet!

Du kan även byta ut ingefäran mot andra smaksättningar såsom ett halvt rivet rött äpple (som smaksättare) eller persilja. Då kommer du aldrig att kunna tröttna på goda vitkålssallader!

Tips på utrustning som underlättar när du gör din coleslaw

Jag tänkte att jag ska tipsa er om utrustning som jag själv använder när jag gör min coleslaw och exakt på vilket sätt jag använder dessa ser du på bilderna i instruktionerna.

En stadig skärbräda När man ska dela ett vitkålshuvud så tycker jag att det är otroligt skönt att ha en rejäl skärbräda. Jag har en skärbräda hemma som är riktigt rejäl och gjord i ändträ, som är väldigt skonsamt mot knivens egg och sen så ligger den stadigt på bänken.

Det är inte skärbrädan som jag använder dagligen, men den är jäkligt grym att ha när man ska jobba med rejäla saker. Att strimla vitkål till en coleslaw med kniv kräver en bra skärbräda.

Mandolin En mandolin är supersmidigt att använda när man ska skiva eller strimla tunt och fint. Jag har en mandolin från Kyocera som är extremt lätt att använda. Den är liten och tar inte mycket plats.

En liten varning dock. Mandolinen är nog det redskap efter kniven som har orsakat flest skärskador bland kockar. Bladet är sylvasst!

Om du ska göra väldigt stora mängder coleslaw, så förespråkar jag en helt vanlig matberedare istället. Det går mycket snabbare och då kan du även riva morötterna på den.

Coleslaw | LCHF-arkivet
Coleslaw 22

Rostfria bunkar När jag jobbade som kock för många år sedan så hade vi det mesta i rostfritt. Kantiner, bunkar och så vidare. Otroligt hållbart och lätt att hålla rent. Perfekt att blanda coleslaw i.

Det har följt med mig hem och jag använder väldigt mycket av mina rostfria bunkar hemma med. Dessa är dessutom stapelbara, så dom tar väldigt lite plats även om man har många.

Bunkarna finns i många olika storlekar dessutom, så kika gärna in på min länk ovan och kolla. Dom kostar lite i inköp, men kommer att hålla livet ut!

Engångshandskar Ibland, så kan jag tycka att händerna är det absolut bästa verktyget att använda när man ska blanda saker. Just en vitkålssallad som till exempel denna coleslaw är så otroligt mycket lättare att blanda ihop och massera vitkålen mjuk med händerna.

Men, då är det viktigt att vi håller en god hygien och använder engångsplasthandskar.

Det är viktigt att det är nitrilhandskar som är godkända för livsmedelshantering, och då även hantering av feta livsmedel.

Dessa engångshandskar är inte bara bra för att blanda saker, utan även bra att ha överlag för att hålla en god hygien i köket. En bra sak att ha hemma!

Hållbarhet på coleslaw

Coleslaw är lite som en god treveckorssallad, en vitkålssallad som man tror ska räcka länge, men som tar slut så otroligt snabbt för att den är så himla god och passar till det mesta.

Men, om det är så att du inte är som jag, som äter coleslaw till det mesta, då skulle jag säga att din coleslaw håller upp till en vecka i kylen, under förutsättning att du har hanterat den på rätt sätt och haft en bra hygien i köket när du tillagade din coleslaw.

Men, om du inte gör en gigantisk laddning coleslaw, så kommer den inte räcka mer än några dagar, sen är den slut. 🙂

Serveringsförslag för coleslaw

Det finns mycket gott man kan servera en coleslaw till. Det är toppen till allt grillat på sommaren, till exempel till helgrillad fläskfilé eller grillad souvlaki. Men, annars så är ju coleslaw en radarkompis till tunna revbensspjäll.

Tips på andra goda sallader

Coleslaw är en sån där god sallad som man kan ha till det mesta som ett tillbehör. Men, om du inte riktigt gillar den majonnäsiga smaken, eller inte vill ha en lika tung sallad så finns det gott om andra sallader du kan testa på. Här hittar du några tips.

Vanliga frågor och svar

Vad är coleslaw?

Coleslaw är en populär sallad gjord på fint strimlad vitkål som blandas med en krämig dressing. Den serveras ofta som tillbehör till grillade rätter, hamburgare, smörgåsar och andra maträtter. Coleslaw förekommer i många varianter världen över, men grundreceptet består alltid av vitkål och någon form av dressing.

Vad passar coleslaw bra till?

Coleslaw är ett populärt tillbehör till grillrätter, smörgåsar, hamburgare, fish and chips och pulled pork. Den krämiga och fräscha smaken kompletterar många rätter och ger en härlig textur.

Kan jag göra coleslaw utan majonnäs?

Absolut! Du kan göra en vinägrett-baserad coleslaw med ingredienser som äppelcidervinäger, dijonsenap, olivolja och kryddor för en lättare variant.

Kan jag förbereda coleslaw i förväg?

Ja, coleslaw kan förberedas flera timmar eller dagen innan servering. Det ger smakerna tid att utvecklas och gör den till en praktisk rätt för evenemang och måltider.

Vilka typer av Coleslaw finns det?

Det finns flera populära varianter av Coleslaw:
– Krämig Coleslaw (med majonnäsbaserad dressing)
– Vinägrett Coleslaw (med oljebaserad dressing)
– Asiatisk Coleslaw (med sesam, ingefära och soja)
– KFC-stil Coleslaw (extra krämig med karakteristisk sötma)
– Sydstatscoleslaw (med buttermilk-dressing)
– Röd Coleslaw (med rödkål istället för vitkål)

Hur länge håller hemlagad Coleslaw i kylskåp?

Hemlagad Coleslaw håller vanligtvis 3-5 dagar i kylskåp om den förvaras i en lufttät behållare. Med tiden kan dock kålen förlora sin krispighet och dressingen bli vattnig, så den är ofta bäst inom de första 1-2 dagarna efter tillagning.

Kan man frysa Coleslaw?

Det rekommenderas inte att frysa färdig Coleslaw eftersom majonnäs tenderar att separera vid upptining och kålen förlorar sin krispighet. Om du vill förbereda i förväg kan du frysa den strimlade kålen separat och tillsätta dressingen efter upptining.

Total tid: 25 minuter
Servings: 6
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Strimla vitkålen fint, gärna med en matberedare eller mandolin. Riv morötterna med.
    Skivad vitkål och en mandolin på en skärbräda med en kniv bredvid.
  • Blanda alla ingredienser i en bunke och krydda med ingefära, salt och nymalen svartpeppar. Var inte rädd för att använda händerna när du blandar, självklart med engångshandskar på. Hur mycket salt och peppar, det får du känna efter själv, för det är en smaksak, men jag gillar när det är en hel del peppar i.
    En hand med blå handske blandar coleslaw i en metallskål.
  • Låt stå i kyl och dra ett dygn så är den som godast. Du kan givetvis äta din coleslaw tidigare än så, men då kan det vara bra att massera vitkålen lite mer för att få den att mjukna lite.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Comments

  1. Utmärkt recept – enkelt att göra och riktigt gott, extra salt och peppar blir enligt mig ett plus

  2. Utmärkt recept – enkelt att göra och riktigt gott – glöm inte extra peppar

4,59 from 31 votes (31 ratings without comment)