Smetana – Så här gör du egen

Att göra egen hemgjord smetana är inte ett dugg
svårt, det kräver lite tid och tålamod bara, och en burk med köpt
smetana.
Men, innan vi går vidare med receptet på hur du gör din egna, så
måste vi klargöra den stora fråga om vad smetana faktiskt är, detta
otroligt goda!
Vad är smetana?
Smetana är en sorts syrad
grädde som ursprungligen
kommer från Ryssland. Den används väldigt mycket i baltstaterna och
i Finland.
Det är en grädde som har en väldigt
bra hållbarhet med tanke på att den är syrad, vilket innebär att
den har goda bakterier i sig som ser till att hållbarheten är
längre.
Dessutom så har den en ljuvlig smak som jag personligen älskar.
På senare tid, kanske tack vare lchf och keto så har det börjat dyka upp mer och mer som ingredienser i mat. Detta beror inte bara på den goda smaken utan även på att den inte gärna skär sig och den dessutom har en lite högre fetthalt än vanlig grädde.
Det är helt fantastiskt gott att toppa med en klick på en mustig köttgryta, eller till en biff stroganoff. det funkar dessutom riktigt bra att använda i olika efterrätter på grund av sina syrliga men ändå milda smak.
Vad kan jag använda istället för smetana?
Om du inte har tillgång till smetana, så kan du ersätta det med t ex. crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil, lite beroende på vad du ska använda det till.
Var kan jag köpa smetana?
För att göra din egna smetana behöver du en burk
med köpt smetana att använda som en
“starter”. Lite samma princip som med en surdeg, att du har en lite
bit surdeg kvar som hjälper till att starta upp
surningsprocessen.
I de flesta välsorterade butiker kan du köpa den. Det kan dock
variera lite mellan olika tillverkare, där t ex. Arla, ICA och
Valio har sina egna märken.
Jag har hittat smetana på ICA, COOP och
Willys.
Oftast så hittar du den bland de laktosfria produkterna.
Vilken grädde ska jag använda?
Du bör använda helt vanlig vispgrädde, men även
laktosfri grädde fungerar men då ska
du undvika de sorter som innehåller karragenan.
Laktosfri grädde innehåller tyvärr
ofta karragenan och den enda sorten som jag vet om som inte gör det
är Garants laktosfria grädde.
Överlag så kostar smetana en hel del. En burk på 2 dl kostar mellan 15-20 kronor. Det ger ett rätt så högt literpris och då kan det vara värt att göra din egna.
Några recepttips
– Smetana
med bär och nötter
– Ostchips
med romröra
Men, nog om detta nu… fortsätt neråt så berättar jag mer om hur du enkelt tillverkar din egna smetana.
Ingredienser
Instruktioner
- Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur cirka ett dygn. Du kommer se på grädden när den har förvandlats till smetana. Vänta tills du har fått rätt konsistens.
- När du är nöjd med konsistensen och tycker att den påminner om konsistensen på din köpta smetana, då kan du ställa in skålen i kylen, fortfarande inplastad och sedan är det bara att mumsa.