Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

Detta receptet på färsk vitkål i ugn är ett recept som jag fick som tips av en bekant som hjälpt till med hemsidan. Han brukar göra detta receptet på spetskål och berättade att jag måste testa detta när han såg mitt recept på ugnsrostad spetskål.
Jag föll direkt för smakkombinationerna som han berättade om. Brynt sojasmör, vitlök och så rostade hasselnötter på toppen. Hur sagolikt som helst!

Men, jag såg att det fanns fin färsk vitkål i affären och den är ju precis lika god och späd som spetskålen är, så jag tänkte att det måste ju gå att göra på samma vis.
Sagt och gjort, jag slängde ihop detta och hade först tänkt äta det tillsammans med något kött, men när jag väl höll på att laga det så insåg jag att detta kommer bli så gott att man inte behöver ha något till.
Om du vill, så kan du testa olika sorters kål, men det är viktigt att det inte är en tät och kompakt kål, för då kommer inte allt smör att hitta in mellan bladen och ge hela biten smak. Men, testa spetskål, röd spetskål, färsk rödkål.
Om det är så att du inte tål nötter, så kan du rosta pumpakärnor eller solroskärnor istället.

Om du äter detta som en rätt för sig själv, så räcker detta receptet till cirka 2 personer. Men, har du det som tillbehör så räcker oftast ett kvarts huvud till varje person, så då räcker det till fyra personer.
Ingredienser
- 1 st Färskt vitkålshuvud
- 3 msk Olivolja
- 100 g Smör
- 1 msk Tamarisoja
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 dl Hasselnötter
- Flingsalt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C (varmluft).
- Dela vitkålshuvudet i fyra delar. Lägg dom på en plåt med insidan uppåt.
- Ringla lite olivolja över och salta och peppra.
- Ställ in i ugnen och baka av vitkålen i cirka 60 minuter. Den ska ha fått fin färg och vara mjuk.
- Under tiden vitkålen är i ugnen så gör vi övriga delar.
Brynt sojasmör
- Lägg smöret i en mindre kastrull och värm det på medelhög värme under konstant omrörning.
- Smöret kommer börja koka och bubbla en massa. När det väl slutar att bubbla så är det nära, då kommer det börja byta färg mot en vacker gyllene färg. Fortsätt att röra om hela tiden tills det att du har en fin gyllenbrun färg.
- Häll över smöret i en annan kastrull eller en bunke som tål hög värme. Om du låter det står kvar i kastrullen som du brynt det i så kommer eftervärmen i kastrullen bränna smöret.
- Tillsätt soja och riven vitlök i smöret och blanda runt. Detta kan du låta stå vid spisen tills vidare.
Rostade hasselnötter
- Hacka hasselnötterna lite. Det ska gärna vara lite större bitar.
- Lägg dom i en torr stekpanna och rosta dom på medelhög värme. Dom skall få en något gyllene färg. Häll över dom i en egen skål.
Avslutning
- Ta ut vitkålen när den är klar.
- Häll över det brynta sojasmöret jämnt fördelat på alla vitkålsbitar. Se till att försöka få lite smör på alla delar av vitkålen.
- Toppa sedan med rostade hasselnötter och lite persilja. Servera sedan direkt!