Fläskfilégryta

Hur gott är det inte med en riktigt krämig och mustig fläskfilégryta? Här kommer du få ett supergott tips på denna rätt som passar både till fest som vardag.
När jag hittade svensk fläskfilé på nedsatt pris för att utgångsdatum var nära, så kunde jag bara inte låta bli.
Jag köpte hem ett par stycken filéer och direkt i affären så började jag fundera på vad jag skulle göra med den. Efter noga funderande så landade jag i en fläskfilégryta.
Min första tanke var att göra baconlindad fläskfilé, men det har jag ätit så många gånger och sen så visste jag att familjen är väldigt glada i mina köttgrytor så jag köpte med mig lite ingredienser för det.
Fläskfilé – billigt och gott
En av alla fördelar med fläskfilé är att det är en relativt billig råvara, som ger väldigt mycket smak för pengarna. Passa på att gör en rejäl sats som håller i många dagar. Grytor blir bara godare med tiden, när alla ingredienser fått koka samman och smakerna har satt sig. Det är heller inga problem att frysa ner grytan, så länge den inte får stå allt för länge. Eftersom köttet innehåller en del fett och samtidigt är milt och gott, finns utrymme för härlig smaksättning.
Du som följer mina recept vet att jag sällan håller tillbaka på smakerna och denna fläskfilégryta är inget undantag. Härliga dofter utlovas i köket medan grytan står och puttrar. Just tillagningsprocessen är i min mening en ren njutning när det kommer till just grytor. Och om fläsk är inblandat blir det rent himmelskt. Denna gryta låter jag koka omkring 40 minuter, men det är alltid bäst att smaka av och följa hur smakerna utvecklar sig. Kanske salta lite grann? Eller pressa i en halv vitlöksklyfta till?



Vikten av att hitta rätt fond
Eftersom receptet innehåller fläskfilé är kalvfond ett utmärkt val för att runda av smakerna och ge djup till grytan. En god fond kan inte nog överskattas i matlagning, även om det är lätt att missa just den detaljen. I detta recept på fläskfilégryta har jag valt en koncentrerad kalvfond, som verkligen ger den där härliga mustigheten. Jag föredrar just kalvfond, men annan fond går också bra – alternativt köttbuljong. Jag har även i lite Tamarisoja eller annan god soja, som ger ännu mer djup tillsammans med en naturlig sälta.
Många förknippar grytor med hösten, men jag lagar det i stort sett året runt. Det är ett enkelt sätt att sammanföra kött med grönsaker och svamp, utan större behov av andra tillbehör. Perfekt för LCHF, med andra ord. Dessutom kan du utan problem tillföra lite grädde och smetana, för att addera både smak och välkomna kalorier. Grädden ger fläskfilégrytan den där härliga färgen, som även väcker aptiten hos den mest kräsna matgästen. Fläskfilégryta är en riktig familjefavorit som går hem hos de allra flesta köttätare.
Välj ett gott rödvin i fläskfilégrytan
Ett annat viktigt inslag i grytan är ett gott rödvin, som också ger en härligt mustig känsla, tillsammans med lite syra och frukt. Ett smart val är att gå efter vad Systembolaget rekommenderar i grytor. Även om fläskfilé är ett vitt kött föredrar jag rödvin i fläskfilégrytor, eftersom det ger mer tyngd och kraft till smakerna än de flesta vita vinerna. Du väljer själv vin efter plånbok och om du tänkt ta ett glas till, är det alltid optimalt att ha samma i grytan.
Det går att hitta många billiga viner som fungerar alldeles utmärkt både i grytan och i glaset. Alternativet är matlagningsvin, men det når aldrig upp till samma nivåer som ett riktigt mustigt rödvin. Tänk bara på att låta alkoholen koka bort. Jag har ett knep där jag slår på vinet i stekpannan för att koka ur allt smakrikt och härligt som annars sitter fast i stekpannan och går förlorat. Just sådana små detaljer kan verkligen göra underverk för slutresultatet. Min melodi är att ta vara på allt som kan tänkas höja smaken – från minsta krydda till största köttbit.
Kryddningen är A och O
Denna fläskfilégryta har en relativt traditionell kryddning, där helheten står i centrum. Vad sägs om vitlök, timjan, svartpeppar och en alkemisk dos balsamvinäger? Glöm inte dijonsenapen, som tillsammans med grädden ger en lite fransk touch till rätten. Dijonsenap är enligt mig en mycket underskattad ingrediens, som med rätt användning tar alla grytor till nya höjder.
Det är lätt att bli lite försiktig med dijonsenapens kraftiga smak, men så länge den får koka med i grytan sisådär en 15 minuter, försvinner senapens udd till förmån för ljuvlig smak. Som med alla recept gäller det att pröva sig fram, eftersom alla grytor och råvaror varierar. I det här fallet låter jag fläskfilén dela gryta med bland annat gul lök, champinjoner, röd paprika och purjolök, som gifter sig fantastiskt när allt kokat samman. Det är viktigt att bryna ingredienserna innan, för att få fram smakerna och ge härlig stekyta. Följ mitt recept så ser du i vilken ordning jag föredrar att tillaga grytan i.
Ingredienser
- 1 kg Fläskfilé
- 200 g Champinjoner
- 150 g Gul lök
- 3 st Vitlöksklyftor
- 2 dl Rödvin
- 2 msk Balsamvinäger
- 2 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1 msk Tamarisoja
- 1 tsk Timjan, torkad
- 2 tsk Dijonsenap
- 3 dl Grädde
- 1 dl Smetana
- 150 g Röd paprika
- 50 g Purjolök
- salt
- nymalen svartpeppar
- Smör att steka i
Instruktioner
- Putsa och skiva upp fläskfilén i cirka 1 cm tjocka skivor.
- Skiva löken, hacka vitlöken och skär champinjonerna i bitar.
- Bryn köttet snabbt i en varm stekpanna. Salta och peppra på båda sidor. Lägg över köttet i en gryta. Tänk på att inte bryna allt kött på en gång, utan gör det i omgångar.
- När du har brynt på allt kött så bryner du champinjonerna, löken och vitlöken i samma stekpanna. Häll över det i samma gryta som köttet.
- Slå på rödvinet i stekpannan och låt det hela stå och koka i cirka 5 minuter så att du kokar ur alla smaker som sitter kvar i stekpannan. Häll detta över köttet och svampen.
- Tillsätt tamarisoja, kalvfond, balsamvinäger, timjan och dijonsenapen. Låt allt koka upp och puttra på i cirka 15 minuter.
- Under tiden så skär du ner purjolöken och paprikan.
En glad överraskning. Tack
Mycket gott.
Kul att höra, tack!
Så god gryta. Kommer att göras många gånger.