Hallonsylt
Att koka egen hallonsylt som är sockerfri, dvs helt utan tillsatt socker, det är inte alls svårt!
Däremot så får man inte samma konservering som med socker, vilket gör att om du vill att en öppnad burk ska hålla lite längre så behöver du tillsätta någon typ av konserveringsmedel.
Sen så behöver man ju få hallonsylten att tjockna lite, och där kommer xantangummi in i bilden. Det är ett otroligt bra bindemedel som används väldigt mycket inom livsmedelsindustrin och man behöver inte alls mycket. Typ en knapp tesked till en sats på 500 gram hallon.
När det gäller mängden sötning, så måste du smaka dig fram, för alla hallon är ju olika söta, så börja med lite och öka på mer om du vill ha det sötare.
Glöm inte heller bort att använda så rena verktyg som du bara kan och att sterilisera burkar och lock ordentligt!
Utrustning
- Kastrull
- Glasburk med lock
Ingredienser
- 500 g hallon
- 1 dl sötning
- 1 tsk xantangummi
- 1 dl vatten Mängd beroende på hur mycket vätska bären innehåller.
Instruktioner
- Koka upp hallon och sötning i en kastrull under omrörning så att inget fastnar i botten eller bränner vid.
- Under tiden du kokar hallonen kan du passa på att sterilisera burkar och lock.
- När hallonen har kokat upp och sötningen lösts upp, och du har smakat av mängden sötma, så rör du ner xantangummi.
- Ställ tillbaka på värme och rör om så att xantangummit löses upp, det är lätt att det klumpar sig, men fortsätt att röra.
- Låt puttra några minuter så att du ser hur tjockleken på hallonsylten är. Späd med lite vatten om det behövs.
- Tänk på att hallonsylten kommer att tjockna ytterligare lite när den har kallnat.
- Häll upp den kokande sylten direkt i steriliserade burkar och sätt på locket direkt och vrid åt ordentligt.
- Ställ åt sidan och låt svalna.
Test!