Hamburgerdressing utan tillsatt socker
En god hamburgerdressing är bland det viktigaste tillbehöret till hamburgare, men tyvärr så innehåller de flesta som man köper färdiga otroligt mycket socker och tillsatser.
Jag brukar så gott som alltid göra egen hamburgerdressing som är helt utan tillsatt socker eller onödiga tillsatser.
Om du vill få en lite mer rökig smak kan du använda rökt paprikapulver istället, eller använda chili chipotle.
En dressing med naturlig sötma
För dig som äter enligt LCHF finns många alternativ till vanligt socker. När det kommer till hamburgerdressing gillar jag tomatpuré, som både ger naturlig sötma och en touch av ketchup. Någon form av tomat är en klassiker i dressing till hamburgare, för att få den där härligt rosa färgen som vi är vana vid. Det ger ett inbjudande intryck till rätten, som får det att vattnas i munnen! Ketchup är faktiskt inte ett måste, även om det finns en hel del sockerfri ketchup i dagens matbutiker. Se bara till att läsa på förpackningen så att kolhydratsmängden och sockerhalten inte är alltför hög.
Faktum är att en hemmagjord dressing ofta är mycket godare än de produkter du hittar i butiken. Socker och andra tillsatser är helt enkelt överflödiga, enligt mig. Dessutom blir dressingen mycket nyttigare, vilket ju är de främsta målet med en LCHF-diet. I mitt recept på hamburgerdressing ingår även hackad saltgurka. Här finns sockerfria alternativ att tillgå, om du vill undvika socker i möjligaste mån. Saltgurkan ger en härlig syra till dressingen och är faktiskt ett viktigt inslag för att få rätt konsistens.
Smaksätt hamburgerdressingen med goda kryddor
En hamburgerdressing kan smaksättas på oändliga vis. Jag föredrar lite hetta med chilipulver och paprikapulver. Det ger sting till dressingen, utan att kryddorna tar över.
I det amerikanska köket serveras hamburgare ofta med rökiga smaker, med touch av barbecue. För att få ordentlig rökighet kan du som tidigare nämnt tillsätta rökt paprikapulver och chipotle.
Som med sås och dressing i allmänhet rekommenderas att smaka av och pröva sig fram, för att hitta rätt på sin egen smakpalett.
Byt ut den söta senapen mot dijonsenap
I sann LCHF-anda utgörs basen i dressingen av en härlig majonnäs, som både är fet och smakrik. Du har utrymme för mycket fett och med majonnäs och smetana kommer du upp i bra nivåer. Komplettera med en klick dijonsenap, som utgör en underbar kontrast till tomatpurén. I små doser har dijonsenap en mycket elegant smak, som är som gjord för majonnäs.
Det är ingen slump att både dijonsenap och majonnäs ofta kombineras i det klassiska franska köket. Inte minst på baguetter med kyckling, som ju påminner lite grann om hamburgare. En annan stor fördel med dijonsenapen är att den är helt fri från socker.
Hitta rätt tillbehör till hamburgare
För att göra hamburgare LCHF-vänligt kan du välja salladsblad i stället för bröd. Sallad som ersättning för bröd blir allt vanligare även bland våra hamburgerkedjor. På så vis får du en strikt diet som samtidigt är riktigt god och fräsch. Om du föredrar mer klassiska hamburgare kan du även baka dina egna LCHF-hamburgerbröd. Här har jag ett enkelt och gott recept, med mycket låga mängder kolhydrater.
Med egna bröd tar rätten något längre tid att tillaga, men det är enligt mig värt varenda minut för att få smaken av äkta hamburgare – utan att kompromissa med LCHF. Dessutom är min hamburgerdressing som gjord för ett varmt och gott hamburgerbröd. Servera med en god sallad eller friterade vaxbönor i stället för pommes.
Ingredienser
- 2 dl Majonnäs
- 1 dl Smetana
- 1 tsk Dijonsenap
- 3 msk Tomatpuré
- 2 msk Hackad saltgurka
- 1 tsk Paprikapulver
- 1 krm Chilipulver
- salt
- nymalen svartpeppar