Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Ischoklad – LCHF

4 av 4 röster
Ischoklad – LCHF

Att göra ischoklad är superenkelt och dessutom är det LCHF-vänligt. Vem säger att den här sortens choklad bara ska serveras vid jul? Jag tycker att det är lika gott året runt! Varför inte passa på att servera chokladen på dessertbordet vid midsommar eller påsk.

Allt du behöver är två ingredienser och lite aluminiumformar. Det funkar fint att göra ischokladen om du äter mer liberal LCHF och vill ha ett gott snacks.

Innehållsförteckning

  1. Så här gör du
  2. Välj rätt kokosolja
  3. God smaksättning
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

I det här receptet ska vi kika på hur du enklast gör LCHF-vänlig ischoklad. Du får både tips och goda råd och lär dig allt du behöver tänka på för att göra desserten så nyttig som möjligt. Enligt mig så är det absolut viktigaste att du väljer ett riktigt bra kokosolja till de små munsbitarna!

Så här gör du LCHF-vänlig ischoklad

Att göra LCHF-vänlig ischoklad är riktigt enkelt och dessutom går det snabbt. Det här receptet ger cirka 60 stycken formar fyllda med ljuvlig ischoklad.

I receptet används mörk choklad och du kan välja vilket märke du vill. Mörk choklad räknas inte som LCHF, men det är ändå bättre än många andra snacks som du kan välja att äta. Om du har stora problem med ditt sötsug så kanske det dock är bäst att stå över just den här desserten.

För att skapa ischokladen smälter du kokosfettet i en kastrull, hackar chokladen i små bitar och rör ner den. När allt har smält så fyller du de små aluminiumformarna. Därefter strösslar du över en eventuell smaksättning. Svårare än så är det inte.

Välj rätt kokosfett

Det är viktigt att du väljer rätt sorts fett när du ska skapa desserten. I receptet ska du använda kokosolja. Tänk dock på att inte använda det silvriga paketet med kokosfett som finns i kyldisken. Det är fullhärdat fett och påminner väldigt mycket om margarin i produktionen. Det är inget i det silvriga paketet som är bra!

Det du istället vill göra är att använda den betydligt nyttigare kokosoljan. Den står i glasburkar på hyllorna bland all annan olja. Oljan blir flytande när den är varm. Under 25 grader så har den istället en fast form.

Välj ett riktigt fint kokosfett, gärna ekologiskt. Här hittar du massor av olika varianter att beställa: Beställ kokosolja

Vill du ha en god smaksättning?

Testa gärna att smaksätta ischokladen med olika smaker. Då kan du variera smakupplevelsen rejält. Du får några riktigt goda smaker om du tillsätter hackad mandel, rivet apelsinskal (från ekologiska apelsiner), pepparmint och lakrits. Det är din egen fantasi som sätter gränser på vilka smaker du kan prova.

Näringsvärde

Det är ganska mycket kolhydrater i det här receptet, men med tanke på att du får 60 formar så blir det bara runt 2 gram kolhydrater per chokladbit. Alla kolhydrater kommer från chokladen. Från kokosfettet får du istället riktigt nyttigt fett med fin näringsprofil.

En tabell med näringsvärden för denna ischoklad.

Kanske kan man säga att kokosoljan väger upp chokladens nackdelar i just den här desserten. Jag rekommenderar inte att du äter den varje dag om du vill äta strikt, men den är ett gott val om du vill lyxa till det ibland.

Sen så är inte mängden kolhydrater helt rätt i hur Kostbevakningen räknar ut det hela.
Om man kikar på mörk choklad 70% så brukar den ligga runt 35% kolhydrater, vilket innebär att hela detta receptet blir ungefär 85 gram, totalt.

Det ger strax över 1 gram kolhydrater per ischokladbit. Fullt ok att äta!

Total tid: 10 minuter
Portioner: 10
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Smält kokosoljan i en kastrull på svag värme.
  • Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner den i den smälta kokosoljan under omrörning. När allt har smält ihop är det klart. Skall du smaksätta med något så gör det nu.
  • Häll upp i formarna och förvara kallt. Ett tips är att använda sig av en tillbringare med pip på.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg