Julköttbullar
Vad vore väl en julafton utan goda julköttbullar? Det är klart att man ska ha hemtrillade köttbullar till jul.
Halva nöjet är att stå tillsammans hela familjen och rulla köttbullar med julmusik i högtalarna.
Här hittar du mitt goda recept på julköttbullar som är smaksatta med anjovis, nejlika, kryddpeppar och ingefära.
Massor av goda smaker som passar perfekt till julbordet.
Det bästa av allt är att dessa även är glutenfria, så alla som inte tål gluten kan äta köttbullarna ändå.
Receptet som är på 1 kilo färs, borde räcka till 10-15 personer på ett ungefär när det äts på julbordet. Man får ut cirka 60 köttbullar kanske, beroende på vilken storlek man väljer att göra.
Ingredienser
- 1 kg Blandfärs
- 1 dl Pofiber
- 50 g Anjovis, finhackad
- 1 msk Dijonsenap
- 2 st ägg
- 1 msk Tamarisoja
- 60 g Gul lök, finhackad
- 0,75 tsk Malen nejlika
- 0,5 msk Malen kryddpeppar
- 0,5 msk Malen ingefära
- 0,75 tsk nymalen svartpeppar
- 1 tsk Örtsalt
- 0,5 dl Grädde
- 0,5 dl Kallt vatten
Instruktioner
- Blanda ihop alla ingredienser, helst i en köksassistent. Men, det funkar bra att använda händerna med nitrilhandskar på.
- Stek ett litet stekprov i stekpannan. Det vill säga, ta en liten klick med färs och stek en liten minipannbiff. När du har stekt den så smakar du av så att alla smaker sitter. Behövs det lite mer salt och peppar kanske? Eller vill du ha lite mer kryddsmak? Tillsätt det då. Jag personligen tycker inte att det räcker att smaka på färsen som många gör, för smakerna ändras enormt mycket när du väl steker färsen och om du vill få en helt rättvis bild av smaken, så ska det ju vara precis så som dina julköttbullar kommer vara vid serveringen, stekta.
- När smaken sitter så är det bara att rulla på. Storleken är lite upp till en själv. Jag brukar sikta på att göra julköttbullar som inte är för stora, typ en matsked är lagom tycker jag.
- Stek sedan köttbullarna i rikligt med smör. Ett tips! Om du ska göra väldigt mycket köttbullar och vill förbereda dessa i god tid innan julafton. Koka upp en kastrull med lite köttbuljong i som du sedan kokar köttbullarna i. Cirka 4-5 minuter räcker och sedan upp för att svalna. När det sedan är julafton, så behöver du bara steka dina kokta köttbullar i rikligt med smör för att ge en fin yta.
Nu har jag gjort köttbullarna. De blev ok men det kunde ha varit mer salt i färsen. Jag la dem i kokande vatten tills de flöt upp. Steks i jul.
Hej!
Ja, just mängden salt är ju väldigt individuellt. Jag brukar normalt rekommendera att man gör ett stekprov innan för att se så alla smaker sitter.