Kantarellsås

Nyplockade kantareller som man gör en god sås av, det kan vara något av det absolut godaste som finns. Att ta tillvara på naturens tillgångar och laga god LCHF-mat på det, kan det bli bättre?
Det här är ett LCHF-recept på kantarellsås och det här funkar egentligen med vilken ätbar svamp som helst, för grunden är i stort sett densamma för alla svampsåser.
Mängden svamp är lite beroende på hur mycket svamp du tycker om att ha i din sås och om du har förvällda, färska eller torkade svampar.
Innehållsförteckning
- Så lyckas du med kantarellsåsen
- En god sås reder sig själv
- Andra svampsorter
- Näringsvärden
- Serveringsförslag
- Ingredienser
- Instruktioner
Hur får man till en god kantarellsås
Ja, att lyckas med en god kantarellsås, eller sås överlag, det
är många som undrar hur man gör.
Jag tycker personligen att det finns några grundregler.
– Snåla inte på svampen. Det är svampen som
sätter smaken och därför är det viktigt att du har tillräckligt med
svamp. Sen är det en smaksak hur mycket svamp man vill använda.
– Använd bra ingredienser. Om du har tillgång till
egen hemgjord köttfond, använd det i så fall. Annars så tycker jag
att du ska använda en god kalvfond före en enkel buljongtärning. Det är
bättre smak i en köpt kalvfond.
– Använd riktig vispgrädde! Köp inte någon taskig
matlagningsgrädde eller liknande, utan se till att använda riktig
bra vispgrädde på 40%. Då får du bäst smak på
såsen.
– Undvik redning! Mer om det nedan.

En god sås reder sig själv
Har du hört det uttrycket någon gång, att “En god sås reder sig själv!”.
Det är så otroligt sant och viktigt.
Om du ska få till en riktigt god kantarellsås som smakar mycket,
då ska du inte reda den för att få den tjock, utan du använder som
ovan nämnt bra ingredienser och sen låter du såsen reducera (koka
ner) till rätt tjocklek.
När du gör så, då kommer du att maximera smakerna med.
Kan jag använda annan svamp
Du behöver inte specifikt använda dig av kantareller, utan du kan faktiskt göra sås på blandade svampar, men då är det förstås inte en ren kantarellsås utan kanske mer en blandsvampsås eller skogssvampsås.
Men, om du inte har hittat så mycket gula kantareller så kan du tillsätta lite trattkantareller och eventuellt blek taggsvamp som är en god svamp att göra sås på.
Annars är ju tillvägagångsättet ungefär samma oavsett vilken svamp du använder. Men, jag har andra recept på till exempel champinjonsås eller skogssvampsås som du väldigt gärna får testa om du vill.
Näringsvärden för denna kantarellsås
För att få fram näringsvärdena för denna såsen så använder jag mig av Kostbevakningen. Då ser vi att vi får dessa näringsvärden.

Vi kan se i tabellen ovan att en stor del av kolhydraterna kommer från grädden och med tanke på att vi genom den får i oss en bra mängd med fett dessutom, så är det ju helt ok.
Vad äter man kantarellsås till?
Det går ju inte att börja med att nämna att det är fantastiskt
gott med kantarellsås till en god bit kött. Egentligen all sorts
kött funkar med kantarellsås, men jag tycker nog ändå att nötkött
eller viltkött är det som gör sig bäst med en god och krämig
kantarellsås.
Till exempel rostas,
oxfilé
eller någon typ av styckningsdel av älg.
Sen så måste jag även lyfta fram något som vi verkligen älskar, och det är varmrökt lax med kantarellsås. En helt sagolikt god kombination som du måste testa om du inte har gjort det någon gång.
Ingredienser
- 1 l Kantareller (färska)
- 50 g Schalottenlök
- 5 dl Grädde
- 2 msk Kalvfond (koncentrerad)
- 1 msk Tamarisoja
- 2 msk Färsk timjan, hackad
- nymalen svartpeppar
- 25 g Smör
Instruktioner
- Rensa och skär ner kantarellerna i lagom stora bitar (helt efter egen smak).
- Hacka löken fint.
- Fräs svamp och lök i en kastrull eller djup panna tills större delen av vätskan har försvunnit.
- Rör om och låt såsen nu stå och reducera till lagom konsistens. Rör om lite då och då.
Oj oj vilken sås