Kesobröd med solroskärnor
Tycker du om att äta en bit bröd på morgonen till en varm kopp kaffe? Detta LCHF-vänliga kesobröd är otroligt gott på morgonen, gärna när det är nybakat. Degen innehåller solrosfrön som ger lite extra tuggmotstånd och med goda pålägg får du en komplett frukost för såväl vardag som helg.
Det här är ursprungligen ett recept jag hittade hos 56-kilo, men jag har modifierat det lite för att passa min smak. Jag har till exempel tillsatt frön i receptet för att ge dig ett matigare bröd som är gott att tugga på. Jag hoppas att även du kommer att tycka om det!
LCHF kesobröd med goda pålägg
Om du äter LCHF så är kesobröd ett riktigt bra alternativ mot vanliga brödsorter som är baserade på vetemjöl. Det här brödet är helt fritt från såväl gluten som vete och innehåller istället mandelmjöl och kokosmjöl. Det ger inte bara färre kolhydrater per portion utan även ett bröd som är snällare mot din mage.
Eftersom receptet innehåller gott om såväl ägg som keso får du i dig både protein och fett. Det blir en bra och stabil grund att stå på för resten av dagen.
Servera kesobrödet med dina favoritpålägg. Kanske vill du ha en skiva Goudaost och skinka på, eller varför inte hemmagjord leverpastej och gurka? Det mesta blir gott och glöm för all del inte en rejäl smörklick på mackan!
När kan jag äta kesobrödet?
Det goda kesobrödet passar perfekt när som helst under dagen. Jag föredrar att äta det till frukost eller som mellanmål, men det smakar minst lika gott som en kvällsmacka eller på buffébordet.
Om du brukade äta scones eller tekakor innan du gick över till en LCHF-kost så kommer du verkligen att uppskatta det här kolhydratssnåla alternativet.
Det allra godaste är att äta brödet direkt när det är nybakat, men det går även bra att spara. Om du gör en stor sats så kan du lägga brödet i frysen. Efter ett varv i brödrosten blir det både varmt, frasigt och gott!
Näringsvärden för kesobröd
Något jag och många andra uppskattar med kesobröd är att det är enkelt att baka. Det tar inte många minuter att gå från lösa ingredienser till färdigt bröd. Det här är därför ett perfekt bröd att slänga ihop på morgonen, speciellt på helgen.
Receptet räcker till fyra till sex portioner och innehåller enligt Kostbevakningens beräkning 21 gram kolhydrater. Det blir runt 3-5 kolhydrater per portion.
Du får även i dig runt 18 gram fett per portion, vilket inte är hel fel med tanke på att det är en bit bröd. På så sätt kan du enkelt få en mer välbalanserad LCHF-frukost. Den höga fetthalten kommer bland annat från olivoljan, ägget och mandelmjölet.
Om du dessutom brer på bra med smör på ditt kesobröd och gott pålägg som skinka och ost, så får du ännu mer mättande fett. Helt perfekt till LCHF-frukost.
Ingredienser
- 125 g Keso
- 3 st ägg
- 4 msk Mandelmjöl
- 3 msk Kokosmjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 1 msk Olivolja
- 1 nypa salt
- 2 msk Solroskärnor
- 2 msk Vallmofrön (blå)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop samtliga torra ingredienser förutom vallmofröna i en bunke.
- Blanda ner mjölblandningen i ägg och kesovispet,samt olivoljan och rör om så allt blandar sig. Behöver inte jobba det speciellt hårt, utan bara så allt blandar sig.
- Lägg upp degen på en bakplåtsklädd plåt och platta ut till en fyrkant, cirka 20×20 cm stor.
- Strössla vallmofrön över och ställ in i ugnen 12-15 minuter beroende på ugn.
- När brödet har en vacker färg och har stelnat till är det klart. Ta ut det och låt svalna innan du skär upp det i passande bitar.
Oj så gott!