Köttfärsbiffar
Det här receptet på köttfärsbiffar är otroligt gott och enkelt att tillaga. Du kan antingen använda receptet som det är, eller så kan du använda det som ett grundrecept för att smaksätta med en massa goda smaker. Biffarna är mjuka och saftiga och passar till en mängd smarriga tillbehör.
Det här receptet på köttfärsbiffar är glutenfritt. Dessutom är det givetvis anpassat för dig som äter LCHF eller keto. Receptet innehåller alltså mycket lite kolhydrater, men desto mer smak. Att biffarna är glutenfria beror på att jag har använt pofiber istället för det mer klassiska ströbrödet. Pofiber ger en låg kolhydratnivå och är vänligare mot magen.
Köttfärsbiffar med goda smaker
Det viktigaste med de här biffarna är att du tillsätter rejält med smak. Det är nämligen skillnad på tråkiga smaklösa biffar och rejäla smakbomber som du vill äta mer av. Köttfärsbiffar kan i princip smaksättas hur som helst, möjligheterna är oändliga.
I det här receptet har jag valt att smaksätta med kalvfond, fransk senap, lökpulver och vitlökspulver. Då får du goda, klassiska smaker som passar till olika tillbehör.
Om du vill experimentera lite i köket kan du testa att smaksätta med smulad fetaost och oregano, tex mex-krydda, hackad persilja, soltorkade tomater eller varför inte parmesanost.
Vilket kött ska jag använda?
I det här receptet har jag valt att inte specificera vilken köttfärs du ska använda. Biffarna blir nämligen riktiga goda oavsett vilket kött du använder. Ta helt enkelt det som finns hemma i kyl och frys. Dessa vardagsbiffar blir perfekta att slänga ihop med det du har hemma.
Du kan använda både nötfärs, fläskfärs, blandfärs, lammfärs och älgfärs. Om du äter strikt LCHF eller keto så är det givetvis bra att välja en färs med så hög fetthalt som möjligt.
Servera med goda tillbehör
Välj gärna att servera köttfärsbiffarna med goda tillbehör. Jag kan varmt rekommendera att servera biffarna med smörstekta vaxbönor och en god gräddsås. Det är den goda kombinationen som du ser på bilden här ovan.
Det är också gott att välja en mer klassisk servering, med blomkålsmos, pressgurka och hemgjord sockerfri lingonsylt. Godare än så kan det knappast bli!
Näringsvärde
Köttfärsbiffarna har ett mycket bra näringsvärde, något du kan se på bilden nedan från Kostbevakningen. Välj en färs med hög fetthalt så får du fett både från köttet och grädden.
När det gäller grädde så bör du alltid ta en fullfet vispgrädde. Då får du alltid högst fetthalt och godast smak på biffarna. Grädden och äggen hjälper till att hålla ihop biffarna tillsammans med pofibern. Då får du en fin och följsam smet.
Receptet innehåller mycket få kolhydrater, speciellt med tanke på att det är för sex portioner. Hur mycket kolhydrater hela måltiden innehåller beror givetvis på vad du väljer att servera biffarna med.
Ett avslutande tips är att om du ändå ska ställa dig och steka ett gäng med köttfärsbiffar, gör då extra mycket så att du kan frysa in lite biffar till de där dagarna när du inte har lust att laga så mycket mat.
Då räcker det med att fixa lite enkla tillbehör.
Är du sugen på fler goda recept som passar till middag, då ska du spana in ett av mina över 200 middagstips.
Om du hellre vill äta en riktig svensk klassiker, så kan jag rekommendera dig att testa på min goda kålpudding.
Ingredienser
- 1 kg Köttfärs
- 1 dl Pofiber
- 2 st ägg
- 1 dl Grädde
- 2 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1 msk Dijonsenap
- 1 msk Lökpulver
- 0,5 msk Vitlökspulver
- 2 tsk Örtsalt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Blanda ihop samtliga ingredienser. Jag brukar använda en köksassistent för att blanda ihop allt på ett smidigt sätt.
- Forma biffar och stek i smör och lite olja tills de har fått en vacker stekyta och är genomstekta. Om du har gjort lite större biffar så kan du köra klart dom i ugnen efter att du har stekt på dom.
- Servera direkt med goda tillbehör.
Jag rör färsen med salt så den blir kletig, riktigt kladdig. Sen bara kryddor som passar för dagen, och grädde till lagom konsistens. Rör i lite i taget. Har alltså hoppat över ägg och pofiber. Funkar jättebra
Biffarna blev väldigt goda och saftiga. Till det hade vi kokt potatis, stekt lök och hemlagad gräddsås.
Tack för receptet.