Mjuk pepparkaka

Kan man äta en riktigt god efterrätt trots att man äter LCHF-kost? Ja, det kan man faktiskt! I mitt recept på mjuk pepparkaka så får du en klassisk sockerkaka (utan socker) med juliga smaker.
När det kommer till juletider så kan det vara riktigt gott med en julig kaka till kaffet/glöggen/téet. Det är helt enkelt den perfekta efterrätten när det vankas julmys.
Det här receptet på mjuk pepparkaka som är LCHF-vänlig kommer från Matgiken. Receptet är enkelt att följa och kakan är både snabb och enkel att baka. Receptet är helt anpassat till LCHF, så det är bara att sätta igång direkt!
Innehållsförteckning
- LCHF-vänligt recept på mjuk pepparkaka
- Få till den klassiska smaken
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
I den här kakan får du de klassiska smakerna som finns i
pepparkakor. Varför inte servera den med lite god, nyvispad
lingongrädde? Det är trots allt en mycket god smakkombination.
LCHF-vänligt recept på mjuk pepparkaka
Kakan är både god och väldigt enkel att göra. Dessutom funkar den fint att frysa in i bitar och plocka fram när man vill ha en liten kaka till fikat. Något som jag verkligen tycker om med det här receptet är att det är LCHF-anpassat. Det innebär bland annat att det inte innehåller något riktigt socker. Enligt receptet använder du istället Nick’s Use Like Sugar som finns i de flesta välsorterade matbutiker.
Kakan innehåller inte heller något kolhydratrikt vetemjöl som sabbar din kosthållning. Istället består mjölet av mandelmjöl och kokosmjöl. Det är två mjölsorter som är både kolhydratssnåla och vänliga mot din mage.
Få till den klassiska smaken
Hur får man då fram den klassiska smaken? Jo, använd en matsked färdigblandad pepparkakskrydda. Snabbare och enklare än så kan det knappast bli!
Givetvis kan du även blanda din egen pepparkakskrydda om du föredrar det. Kanske har du redan alla kryddor hemma i kryddlådan. Klassiska pepparkakskryddor är bland annat kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Det kommer helt enkelt att dofta riktigt gott i ditt kök när du gräddar kakan i ugnen.
Även den stora mängden smör hjälper till att sätta smak på kakan. Var därför noga med att använda just smör och inte margarin. Smör är även mer LCHF-vänligt!
Näringsvärde
Den här mjuka pepparkakan har en mycket bra näringsprofil för att vara ett LCHF-vänligt bakverk. Men givetvis bör du inte äta den varje dag om du äter en strikt kost. Den är dock ett perfekt alternativ för dig som vill lyxa till det till kaffet eller glöggen!
Näringsvärden från Kostbevakningen
Tack vare de två kolhydratsnåla mjölsorterna så innehåller den mjuka pepparkakan relativt få kolhydrater. Dessutom innehåller den gott om smör och ägg som ökar fetthalten!
Recept och bild: Angelica
Ingredienser
- 150 g Smör
- 1 msk Pepparkakskrydda
- 4 st ägg
- 4 msk sötning
- 2 dl Mandelmjöl
- 2 msk Kokosmjöl
- 2 tsk Bakpulver
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader och smörj en sockerkaksform.
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med pepparkakskryddorna. Ställ kastrullen åt sidan när det väl smält och låt det svalna lite.
- Ställ in vispen på lägsta hastighet och rör ner mjölblandningen och smälta smöret i raskt tempo. Detta skall bara precis blandas ihop. Viktigt att inte överarbeta smeten.
- Häll upp smeten i formen och ställ in den på nedersta falsen i ugnen. Grädda i cirka 30-35 minuter.
- Känn med en tandpetare om kakan är färdig. Den skall inte vara kladdig i mitten.
- Ta ut kakan och låt den svalna lite innan du vänder den upp och ner och tar ut kakan. Låt den sedan svalna helt under formen.
Så gott! Tack 💞
Tack för att du lämnade ett omdöme!
Hittade detta recept när jag letade efter en mjuk ”sockerkaka” . Jag bytte ut pepparkakskryddorna mot kanel och kardemumma 50/50 . Så tillsatte jag 1dl nyplockade lingon. En kaka i min smak, prova gärna.
Supergod!
En julig god kaka👍
Jag bakade med Stevia som sockerersättning. Blev inte god; torr och fadd i smaken.