Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Ostkex

4 av 1 röst
Ostkex

Dessa ostkex med bara 2 ingredienser är enkla att göra och passar perfekt för dig som äter lchf eller keto.
Med endast två ingredienser kan du skapa dessa krispiga och ostiga snacks som är fullproppade med smak.

Ostkex

Ostkexen är perfekta att servera som tilltugg eller som ett knaprigt tillbehör till din favoritdipp. De är också ett utmärkt alternativ för dem som vill ha något gott att knapra på utan att bryta mot sin kostplan. Genom att följa detta recept kan du njuta av de härliga smakerna samtidigt som du håller dig inom din kostplan.

Prova detta enkla och läckra recept och upptäck hur enkelt det är att skapa dessa fantastiska ostkex!

Lite att tänka på:

– Om degen är för torr kan du tillsätta några droppar vatten. Var försiktig och tillsätt endast lite i taget (ungefär 1/2 tsk), annars kan degen lätt bli för blöt.

– Om du upplever att degen är för blöt kan du tillsätta lite mer ost och mandelmjöl (i lika stora delar) tills degen når rätt konsistens.

– Se till att kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper, annars är det lätt att det bara klibbar.

Degen bör inte vara mer än 3 mm tjock, annars kommer kexen inte att bli helt krispiga.

Om din kexdeg är tunnare kan det hända att du behöver minska gräddningstiden.

Total tid: 25 minuter
Portioner: 4
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Du behöver

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 200°C.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Tillsätt ost och mandelmjöl i en matberedare och mixa tills osten börjar fastna i mandelmjölet och bildar stora smulor. När du klämmer smulorna mellan händerna ska de hålla ihop som en deg. Om degen är för smulig, tillsätt 1 msk vatten, lite i taget och mixa igen.
  • Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper tills den är 3 mm tjock. Skär degen i 2,5 cm stora rutor. Placera kexen på bakplåten och se till att de inte rör vid varandra.
  • Grädda kexen i 10 minuter. Ta ut bakplåten från ugnen och vänd kexen. Sätt tillbaka bakplåten i ugnen och grädda kexen ytterligare 3-5 minuter eller tills de är lätt bruna och känns fasta och knapriga när du rör vid dem.
  • Låt kexen svalna innan du äter dem. Förvara kexen i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till 2-3 dagar.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

2 responses to “Ostkex”

    1. Hej!
      Jag tror inte att det kommer gå då till exempel en mozzarella är lite fuktigare än parmesan. Just parmesan är en rätt så torr ost då den är lagrad en längre tid.
      Det man kanske skulle kunna testa är nån annan långlagrad ost.

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg