Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Råbiff

5 av 1 röst
Råbiff

Råbiff eller biff tartar som det också kallas är en maträtt som görs med rått, hackat nötkött. Den serveras vanligtvis med en mängd olika tillbehör, oftast otroligt enkla med smakrika, som lök, kapris och worcestershiresås. Rätten sägs ha sitt ursprung i Frankrike och är en populär rätt i många europeiska länder.

Innehållsförteckning

  1. Vad är råbiff?
  2. Lite historik
  3. Serveringsförslag
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Vad är råbiff?

Råbiff är en maträtt gjord på rått, hackat nötkött. Den serveras vanligtvis med en mängd olika kryddor, som lök, kapris och Worcestershiresås. Rätten sägs ha sitt ursprung i Frankrike och är en populär maträtt i många europeiska länder.

Det finns några olika tekniker som kan användas vid tillagning av råbiff. En metod är att mala nötköttet med hjälp av en köttkvarn. Ett annat alternativ är att hacka nötköttet för hand med en vass kniv.

Nötköttet till råbiff bör vara av högsta kvalitet. Det är viktigt att använda färskt nötkött som är väl kylt. Nötköttet bör också vara fritt från blåmärken och fläckar.

När det gäller kryddning av nötköttet finns det några olika alternativ. Vissa föredrar att helt enkelt krydda nötköttet med salt och peppar. Andra gillar att lägga till ytterligare kryddor, till exempel vitlök eller paprika.

En kort historik om råbiff

Råbiff är en maträtt som har funnits i århundraden. Den tros ha sitt ursprung i Mongoliet, där den var en populär maträtt bland nomadstammarna. Rätten tog sig så småningom till Europa, där den blev en populär delikatess.

Råbiff blev populär i Frankrike under 1800-talet. Den serverades ofta som en förrätt eller en lätt måltid.

Hur man gör råbiff

Råbiff görs med rått nötkött som hackas eller mals till en fin färs. Nötköttet kan man sedan äta naturellt som det är, eller så kryddar man köttet lite med salt, peppar, lite färska örter och kanske några stänk tabasco.

Men, den klassiska råbiffen äts helt naturell och sedan så smaksätter man med alla goda tillbehör.

Nötköttet formas sedan till en biff, tänk lite som en pannbiff eller hamburgare och serveras tillsammans med ett gäng olika tillbehör.

När man gör råbiff är det viktigt att använda färskt nötkött som har kylts ner ordentligt. Nötköttet bör också malas eller hackas strax före servering. Detta garanterar att nötköttet är av högsta kvalitet och att det är säkert att äta.

Anledningen till att köttet skall prepareras så nära inpå att man skall äta det beror på att så snart man maler eller hackar kött, så ökar man på mängden yta på köttet där luften kommer i kontakt med köttet. Det gör att köttet snabbare kan bli förstört.

Du har kanske tänkt på det att butiksmalen köttfärs oftast har sista förbrukningsdag bara en dag efter malning och det beror just på detta.

OBS, färdigmalen köttfärs som du hittar i köttdisken på lokala affären skall du inte använda för att göra råbiff av, då den redan är utsatt för en stor mängd bakterier och rekommenderas att genomstekas.

Kött man kan välja att använda är lite finare delar av nötkött, dvs köttbitar med så rent kött som möjligt utan senor och för mycket insprängt fett.
Jag rekommenderar att man använder oxfilé, innanlår, rostas, rostbiff eller ryggbiff.

Hur man serverar råbiff

Råbiff kan serveras med en mängd olika tillbehör, till exempel klassiska tillbehör som hackade rödbetor, hackad saltgurka, kapris, pepparrot, äggula, hackad rödlök, dijonsenap, flingsalt och nymalen svartpeppar. Sen kan man toppa det hela med nyriven parmesanost.

Det kan vara riktigt gott att servera något friterat till, till exempel friterad halloumi eller varför inte friterade vaxbönor?

När man serverar råbiff är det viktigt att hålla nötköttet kallt. På så sätt förhindrar du att nötköttet förstörs och att smakerna i köttet hålls fräscha.

Man kan välja att blanda ner alla tillbehör i färsen och sedan göra en biff av det, eller så gör man som på bilden i detta receptet och serverar det så att man själv får välja att ta dom tillbehör som man vill på gaffeln.

Personligen tycker jag om att äta det som på bilden.

Ett annat alternativ på hur man kan servera sin råbiff, är genom att göra en halstrad råbiff. Det innebär att man blandar ihop alla smaksättare i färsen, formar biffar av det och grillar eller steker snabbt å hög värme till önskad kärntemperatur. Lite mer som en pannbiff med mycket mer smak.

Bild: Patrik Lindgren

Total tid: 20 minuter
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Ta ut köttet och torka av det lite. Putsa bort alla senor.
  • Hacka köttet för hand med kniv, eller om du har en egen köttkvarn så kan du mala det. Om du vill ha det extra finmalet, så kan du mala det två gånger. Det är en smaksak. Har du inte köttkvarn och vill ha köttet finfördelat, då kan man skrapa köttet med en kniv. Ett annat alternativ, som kanske inte blir lika bra som med en köttkvarn, det är att tärna köttet i mindre tärningar och sedan köra detta i en matberedare med kniven.
  • Forma lagom stora biffar. Tänk på hygienen och använd nitrilhandskar.
  • Lägg en biff i mitten av en tallrik, du kan göra som på bilden för detta receptet och lägga lite salladsblad i botten.
  • Placera sedan tillbehören som du vill använda runt om. Avsluta gärna med en äggula på toppen av köttet och riven parmesanost över. Om du tycker om olivolja kan du ringla lite god olivolja över.
  • Servera och njut av god råbiff!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.