Räkcocktail

En god och fräsch räkcocktail kan vara en av de absolut lättaste men även godaste förrätterna som man kan göra.
Detta recept på räkcocktail serverar jag med en liten klick srirachamajonnäs på toppen. Den smakrika majonnäsen passar nämligen helt fantastiskt till smakerna av lime och koriander.
När du ställer fram en räkcocktail på bordet, då vet man att det vaknas fest. Det är ju trots allt så att förrätten inte bara är god, utan den ser också riktigt lyxig ut när den serveras i höga glas.
Bättre än så här kan det knappast bli när du äter LCHF!
Smaksätt din räkcocktail
Vad är det egentligen som bidrar till den goda smaken? Jo, det
är givetvis en blandning av en mängd olika kryddor och örter såsom
rödlök, chili, färsk koriander och lime.
Den här kombinationen bildar tillsammans med räkorna en riktig
smakexplosion i munnen.
Mitt LCHF-recept innehåller färsk koriander. Nuförtiden hittar du även
frusen koriander i frysdiskarna i de flesta
matbutiker. Jag rekommenderar ändå att du använder färsk koriander.
Det är nämligen så att frusen koriander tappar lite av sin
smak och dessutom får den frusna örten en helt annan
konsistens.
Satsa alltså på färsk koriander och även färsk chili för bäst smak. Se till att din rödlök är riktigt finhackad så att du inte får för stark löksmak i munnen vid varje tugga.

Få extra smak med srirachamajonnäs
På bilden ser du att jag har valt att använda srirachamajonnäs som extra smaksättning. Sriracha är en stark chilisås som verkligen kompletterar cocktailens lime och chili.
Den smaksatta majonnäsen är enkel att förbereda och det enda du behöver är srirachasås och en god majonnäs, antingen en köpt eller hemmaslagen. Majonnäsen får dessutom en härlig färg!
Välj rätt räkor
Framförallt så ska du se till att välja räkor som är MSC-märkta. Då fortsätter jobbet med ett hållbart fiske.
Vad ska du använda för slags räkor till din LCHF-vänliga räkcocktail? I mitt recept har jag valt att använda handskalade räkor. Jag tycker att dom smakar mycket mer när dom inte legat i lag.
Givetvis går det även bra att välja skalade räkor. Det går helt enkelt lite snabbare att förbereda förrätten då, men välj de räkor som du föredrar eller har hemma.
Näringsvärde
När man kikar lite närmare på näringsvärdet för min räkcocktail så ser man att det egentligen bara är koriandern som ger lite kolhydrater. Jag är dessutom lite osäker på om det värdet egentligen stämmer.
Oavsett, så behöver vi inte vara oroliga för de kolhydrater som finns i örter såsom koriander. Då skulle vi även behöva vara livrädda för att använda kryddor såsom svartpeppar.
När det gäller örter så är de både näringsrika och riktiga smakbomber, så de behöver du aldrig snåla med.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
I räkcocktailen finns det gott om protein från räkorna och dessutom lite fett från olivoljan. Här får du helt enkelt en riktigt lyxig LCHF-rätt som är väl värd en plats på ditt matbord!
Ingredienser
Instruktioner
Räkcocktailen
- Om du använder oskalade räkor, så se till att tina och skala. 200 gram motsvarar cirka 750 gram oskalade räkor (70/90).
- Hacka lök, chili och koriander. Tärna gurkan fint.
- Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.