Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Semmelrulltårta

4,75 av 4 röster
Skapat: 21 februari, 2023
Senast ändrat: 1 april, 2024
Semmelrulltårta

Om du söker ett gott alternativ till vanliga semlor så tycker jag att du absolut ska testa på att göra denna semmelrulltårtan.

Ett gott, lättbakat recept som är toppen att göra till flera personer.

Det här är ingen kompakt och torr semmelbulle, utan det blir en fin fördelning mellan kakan, grädden och mandelmassan då allt rullas ihop tillsammans.

Precis som alla bakverk som man bakar inom lchf, så är detta receptet på semmelrulltårta ett glutenfritt recept, utan raffinerat socker där vi istället använder sötning av olika slag.

Mängden sötning kan man anpassa efter ens egna smaklökar, men grundreceptet är bra att utgå ifrån.

Men, skulle du vara sugen på att testa på en helt vanlig semla, så har du till exempel dessa att välja på: Najnis semla eller minisemlor

Recept och bilder: Monika Wallenius

Total tid: 25 minuter
Servings: 10
Author: Monika Wallenius

Ingredienser

Rulltårtebotten

Mandelmassa

Till fyllning

Instruktioner

Rulltårtebotten

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt.
    En elektrisk visp som blandar ägg i en grön skål på en mörk yta.
  • Blanda pofiber, bakpulver, kardemumma och fiberhusk i en egen skål.
  • Rör ner de torra ingredienserna och mjölken i äggvispet.
  • Fördela smeten jämnt på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 5 minuter.
  • Ta ut, låt svalna ordentligt!
    En platt, gyllene semmelrulltårta på ett bakplåtspapper.

Mandelmassa

  • Blanda ihop alla ingredienser till en boll. Om du vill riva mandelmassan över, så låter du den ligga i kylen över natten, eller lägg den i frysen en stund så att den får sätta sig. Alternativt så gör du den lite lösare med lite mer grädde/vatten för att kunna bred ut den.

Monteringen

  • Vispa grädden lagom fast. Fördela den jämnt över botten.
    En skål med vispad grädde som har en krämig och luftig konsistens.
  • Riv mandelmassan över grädden.
    En rulltårta med grädde och kokosflingor på toppen, placerad på ett bakplåtspapper.
  • Rulla ihop försiktigt till en fin semmelrulltårta.
    En semmelrulltårta med grädde, täckt av florsocker, på ett bakplåtspapper.
  • Pudra lite Sukrin Melis över och skär sedan i skivor.
  • Servera direkt.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Comments

4,75 from 4 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg