Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Skagenröra

5 av 2 röster
Skagenröra

Midsommar i Sverige är en av de mest älskade högtiderna. Det är en tid att fira solen, naturen och samvaron med nära och kära. Och vad vore midsommar utan god mat? En rätt som alltid finns på bordet är skagenröra – en klassisk svensk delikatess gjord på räkor, majonnäs, gräddfil och dill.
Men visste du att skagenröra faktiskt har en intressant historia och koppling till den berömda konstnärskolonin i Skagen, Danmark? Låt oss utforska lite mer.

Skagenröra är en rätt som är enkel att göra men som har blivit en ikonisk del av det svenska köket. Rätten har sitt ursprung från Skagen, en stad i norra Danmark där framför allt svenska konstnärer utvecklade en konststil på 1800-talet. Konstnärerna samlades i kolonin och målade landskapet och fiskarbåtarna i området. Det var också här de fick smak för den lokala maten inklusive räkor från Skagerrak, havskräftor, och skaldjur. Deras favoriträtt, som senare kom att kallas för skagenröra, bestod av en mix av räkor, majonnäs och gräddfil i en skål. Traditionellt serverades den med röd lök, tobaksrökt ost, bröd och citron.

Skagenröra i en skål med några räkor och dill på.

Idag är skagenröra en rätt som är omtyckt och välkänd i Sverige. Recepten kan variera lite men klassisk skagenröra brukar vara gjord på räkor, hackad dill, majonnäs och gräddfil och serveras kall. En variant som också är smarrig är att blanda i krämig avokado, skalad och malen äggula och pressad citron för en extra twist.

Några recept har även lite riven färsk pepparrot i, vilket kan ge en lite spännande smak, men jag själv tycker nog mest om ett klassiskt recept.

Det finns nog många som skulle säga att Tore Wretmans recept som han serverat många år som Toast Skagen är det recept som är det ursprungliga i Sverige. Det var inte svårare än att man blandade fina handskalade räkor med majonnäs. Sedan toppade man med löjrom och en dillkvist.
Dock så ha receptet utvecklats med tiden och idag så är det en lite mer såsig röra med gräddfil som brukar serveras men jag håller mitt recept åt det mer klassiska hållet med majonnäs som huvudbas.

Ska du göra en så god skagenröra som möjligt, så gör du även din egen majonnäs och färska handskalade räkor.

Skagenröra | LCHF-arkivet

En annan intressant faktor kring skagenröra är dess koppling till den svenska kungafamiljen. Sommaren 1990 arrangerade drottning Silvia en storslagen midsommarfest på Solliden slott på Öland. På menyn stod skagenröra, bland annat. Men när det senare visade sig att några av räkorna som serverades var importerade, och inte från Skagerrak som traditionen bjuder, skapade det en liten skandal och något av en diplomatisk kris. Idén om att ersätta svenska räkor med importerade var helt oacceptabelt för en hel nation.

Dagens skagenröra kan också varieras genom att byta ut räkorna mot andra ingredienser som t.ex. kräftstjärtar eller rökta räkor men att använda räkor från svenska vatten är nog den bästa ingrediensen. Att bästa råvarorna ofta smakar allra bäst är en svensk idé som varit högst prioriterad i många år. Matlagningstips för den perfekta skagenröra inkluderar att hacka ingredienserna fint, att mixa samman majonnäsen med gräddfilen och dillen försiktigt, och att servera röran med färskt bröd och en kall öl.

Total tid: 15 minuter
Servings: 4
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Om du inte har handskalat räkorna, så är det viktigt att du låter räkorna rinna av ordentligt i en sil. Vi vill inte att det ska bli en allt för rinnig skagenröra.
  • Blanda ihop dill och majonnäs.
  • Pressa i lite citronsaft i taget och smaka av mellan. Det ska inte bli för surt, men man ska ändå känna av citronen och att den fräschar upp lite.
  • Pressa ur så mycket vätska du kan ur räkorna och blanda ner dom i majonnäsen. Du kan själv välja om du vill ha hela räkor eller hackade räkor, det är lite av en smaksak tycker jag och något man får avgöra helt själv.
  • Smaka av igen och salta och peppra lite efter behov. Pressa i lite mer citron om så behövs.
  • Lägg upp i en fin skål, toppa med en stor klick löjrom, några dillvippor och sedan lite citronklyftor. Servera!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

1 response to “Skagenröra”

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.