Sockerfri lingonsylt
Att göra egen sockerfri lingonsylt, det är inte alls svårt. Du behöver ju självklart ge dig ut i skogen och plocka, om du inte tänker köpa färska lingon av någon förstås.
Det här receptet funkar kanon för att göra en lingonsylt som inte bara är hemgjord, utan även god och sockerfri. Perfekt för dig som är diabetiker eller bara vill minska ner på mängden kolhydrater.
Innehållsförteckning
Lingon, ett fantastiskt bär
Förstå och främst, att kunna ge sig ut i skogen och plocka sina egna lingon, helt gratis och dessutom få frisk luft och motion på köpet, bara det är värt allt!
Men, lingon är ett helt fantastiskt bär.
Det är fullproppat av vitaminer, A, B, C och E, men dessutom fosfor, järn, kalcium och kalium för att nämna några ämnen.
Lingon innehåller ett ämne som heter quercitin som främjar kroppens produktion av insulin. Den motverkar även allergier och infektioner.
Dessutom så stabiliserar lingon blodsockret, vilket gör det ännu bättre för diabetiker eller oss som äter lchf. Om man dessutom gör en sockerfri variant som detta receptet är, så har du en lingonsylt som är perfekt för diabetiker.
Vill du läsa mer om nyttigheterna i lingon kan du läsa lite här:
– Visste du det här om lingon?
– Lingon, därför borde vi frossa i hälsobäret
Konservering & hållbarhet
Många vill nog påstå att man måste ha socker i sin hemkokta lingonsylt för att den ska hålla länge, men så är faktiskt inte fallet.
Lingon innehåller naturligt bensoesyra som i sig är konserverande, så något konserveringsmedel behövs inte. Se till att använda väl rengjorda och steriliserade burkar och lock. Man brukar ju säga att socker normalt är det som man använder för att konservera sylt, men just med lingonsylt behövs det inte, så då man kan utan bekymmer göra en sockerfri lingonsylt.
Jag har haft oöppnade burkar som har stått i ett svalt skafferi och varit helt perfekta upp till ett år efter att jag kokade sylten. Så länge man bara ser till att använda rena burkar och redskap.
Sötningsmedel
När det gäller sötningsmedel så är det mycket en fråga som smak och vilka preferenser man har. Själv har jag valt att använda mig av Nick´s Use Like Sugar då jag tycker att den är absolut godast, men det funkar lika bra med vilket sötningsmedel som helst i min lista över godkända sötningsmedel.
Förvara din lingonsylt
Ett tips är att göra lite mindre burkar, så att du hinner äta upp det när du väl öppnar en burk.
Oöppnad burk kommer hålla riktigt länge, men så fort du öppnar burken och tillför syre och annat, då kommer hållbarheten att minska. Så, gör hellre många mindre burkar.
Men, jag har även gjort burkar på 750 g som har hållit fler månader efter att vi öppnat burken. Även där handlar det mycket om grundläggande hygien, det vill säga att man inte använder smutsiga redskap när man tar sylt och att man inte är där och petar med fingrar eller liknande.
Om du förvarar din öppnade lingonsylt i kylen, så kommer den hålla länge.
Oöppnade burkar kan du förvara svalt och mörkt. Vi förvarar våra i ett förråd som håller strax under 10 grader på vintern.
Lingonsylten kan du sedan ha till klassiska rätter som köttbullar, köttfärsbiffar och för att inte glömma bort en underbar kålpudding.
Ingredienser
- 1,2 kg Färska lingon
- 2 dl Vatten
- 3 dl Sötning
Instruktioner
- Rensa och skölj av lingonen ordentligt. Det gör inget om det är något blåbär med eller om det faktiskt är några omogna bär. De omogna bären är faktiskt bra, då dom innehåller mer naturligt pektin som hjälper till att göra sylten tjock.
- Koka upp de i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka i cirka 10 minuter. Skumma av under tiden.
- Dra kastrullen från värmen och tillsätt sötningen lite i taget under omrörning.
- Ge allt ett sista uppkok och häll upp direkt i steriliserade burkar.
- Sätt på locken direkt och låt stå och svalna. Förvara svalt och mörkt.