Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Supergod Laxsida

4,20 av 15 röster
Skapat: 30 januari, 2021
Senast ändrat: 22 april, 2025
Supergod Laxsida

Supergod laxsida i ugn – fräsch, smakrik och perfekt för LCHF

Letar du efter ett riktigt gott och enkelt sätt att tillaga lax på? Då är den här ugnsbakade laxsidan med citron, dill och gräslök precis vad du behöver. Receptet är anpassat för en halv laxsida (ca 750 g), men det är enkelt att dubblera om du lagar till fler.

Den här laxen är lika god varm som kall, vilket gör den perfekt både som middag och som rest till nästa dags lunch – exempelvis på en bit LCHF-bröd eller i en fräsch sallad.

Enkel marinad som lyfter laxen

Marinaden till den här rätten är både syrlig, aromatisk och rund i smaken. Citron ger fräschör, spiskummin och svartpeppar adderar djup, medan soja och olivolja rundar av med sälta och fyllighet. Laxen toppas dessutom med färska örter och citronskivor för att förstärka smakerna ytterligare.

Laxen tillagas i ugn på foliepapper, vilket både gör den saftig och enkel att hantera. Lite vatten runt laxen skapar ånga i tillagningen och gör att fisken blir perfekt tillagad utan att torka ut.

Tips & variationer

Dubblera receptet – Gör en hel laxsida om ni är många eller vill ha rester.
Servera med Sandefjordsås – En krämig och smörig sås med dill som passar utmärkt till den milda laxen.
Testa andra örter – Byt ut dill eller gräslök mot färsk persilja eller basilika för variation.
Grilla istället – Den här laxen går även utmärkt att grilla i foliepaket.
Serveringsidéer – Skär upp kall och servera i en LCHF-vänlig pokébowl eller på en skiva fröknäcke.

En rätt som alltid gör succé

Den här ugnsbakade laxsidan är ett säkert kort för både vardag och helg. Den sköter sig själv i ugnen, är full av smak och gör sig lika bra på en somrig buffé som på en klassisk middagsbjudning. Och bäst av allt – den är helt LCHF-vänlig!

Andra goda laxrecept

Just lax är ju så otroligt gott att hitta på olika recept med. Här hos mig på LCHF-arkivet hittar du mängder av olika laxrecept, bland annat dessa.

Vanliga frågor och svar

Kan jag använda fryst lax?

Ja, men se till att tina laxen helt och torka av överflödig vätska innan du marinerar och tillagar.

Hur vet jag när laxen är klar?

Laxen är klar när den är matt i färgen och lätt faller isär med en gaffel. Innertemperaturen bör vara ca 52–55°C för perfekt resultat.

Kan jag förbereda laxen i förväg?

Absolut! Förbered marinad och örter, lägg på laxen och låt stå i kylskåpet några timmar innan tillagning.

Vad passar bra att servera till?

Förutom Sandefjordsås passar blomkålsris, grönsallad eller ugnsrostade grönsaker utmärkt.

Total tid: 35 minuter
Servings: 6
Author: Ninis74

Ingredienser

  • 750 g Laxsida
  • 1 msk Citronsaft
  • 0,75 tsk Spiskummin
  • 0,75 msk Soja
  • 0,75 msk salt
  • 0,75 msk Svartpeppar
  • 0,75 msk Olivolja
  • 0,50 tsk Rivet citronskal ( inte det vita för då blir det beskt )
  • 0,75 dl Finhackad dill
  • 0,75 dl Finhackad gräslök
  • 5 st Citronskivor
  • 1 dl Vatten

Tips på tillbehör

  • Sandefjordsås

Instruktioner

  • Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen.
  • Blanda soja, salt, citronsaft, spiskummin, peppar och olivolja.
  • Pensla på marinaden på laxen, strö på citronskal, dill och gräslök.
    Grillad laxfilé med citronskivor och färska örter på aluminiumfolie.
  • Värm ugnen till 180°.
  • Ställ i kylen några timmar eller direkt in i ugnen.
  • Precis innan laxen ska in i ugnen, toppa med citronskivor och lägg vatten runt om laxen på folien. ( INTE PÅ LAXEN )
  • Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Smaklig måltid.
    Grillad laxfilé med dill, sås och grönsallad på en tallrik.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,20 from 15 votes (15 ratings without comment)