Timjan- och lökgratinerad fläskytterfilé

Detta receptet på timjan- och lökgratinerad fläskytterfilé är ett recept som jag
hittade på i bara farten när jag stod och spanade på
fläskytterfilén som hade legat i kylen vecka.
Jag ville inte göra en helstekt
fläskytterfilé och inte heller fläskytterfilé
i sockerkaksform, utan jag ville komma fram till något helt
nytt recept som jag trodde att många skulle tycka om.
Sagt och gjort, geniknölarna fick jobba lite och till slut så visade det sig att det blev en supergod middag.
Du gör detta receptet på cirka 45 minuter från att du startar.
Några förslag på tillbehör är blomkålsris, smörstekt vitkål eller kanske vitkålsmos.
Vill du piffa till det ytterligare lite, så kan du till exempel smörsteka lite champinjoner som du har i såsen.
Ingredienser
- 1 kg Fläskytterfilé
- 150 g Lök
- 5 st Vitlöksklyftor
- 1 msk Torkad timjan
- 4 dl Grädde
- 2 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1 tsk Dijonsenap
- 1 msk Tamarisoja
- 1 msk Balsamvinäger
- 1 tsk Sambal oelek
- 2 dl Riven ost
- Örtsalt
- nymalen svartpeppar
- Smör att steka i.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C. (varmluft)
- Putsa och skiva fläskytterfilén i cirka 1 cm tjocka skivor.
- Skiva löken och hacka vitlöken.
- Tillsätt övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och stå och sjuda några minuter.
- Häll såsen över köttet och fördela löken över köttet.
- Toppa med riven ost och ställ in i ugnen. Gratinera cirka 20-25 minuter tills det att du har fått en fin färg på gratängen.
- Ta ut och toppa med lite färsk persilja eller annan färsk ört. Servera direkt.
Supergott. Gillar speciellt smakbrytningen mellan den franska senapen och balsamvinägern.
Åh. Det är ett superbra recept. Vilken sås. 🥰👌
Blir nog en favorit, nu har vi lagat denna rätt och ätit tre dagar i rad utan att lessna.