Vintersallad
När det är dags att förbereda julbordet är det inte många som ivrigt kliver fram för att hugga in på ”salladen”. Det är ju oftast en massa annat på julbordet som lockar.
Men den här vintersalladen med grönkål, rostade pekannötter, knaprig rödlök, granatäpple, smulad fetaost och en läcker dijondressing kommer garanterat att få dig att gå tillbaka för en andra portion.
Det är en otroligt fräsch sallad som passar perfekt till den annars väldigt tunga julmaten. Tänk det som ett uppfräschande tillbehör till både revbensspjäll, köttbullar och prinskorv.
Valet av ost är egentligen helt upp till dig själv. Fetaost är det som grund i receptet, men du kan faktiskt byta ut det mot Chevré, grönmögelost eller kanske riven västerbottensost/parmesanost. Alla varianter är goda och är sånt som ofta serveras till julen ändå.
Ingredienser
- 300 g Grönkål
- 0,5 st Rödlök
- 1,5 dl Hela pekannötter
- 1 st Granatäpple
- 125 g Fetaost
- 2 msk Hackad persilja
Dressingen
- 3 msk Olivolja
- 2 msk Äppelcidervinäger
- 1 msk Dijonsenap
- 1 nypa salt
- nymalen svartpeppar
- 1 tsk Sötning
Instruktioner
Rosta nötterna
- Börja med att rosta pekannötterna i ugnen. Sätt ugnen på 175°C och placera ut pekannötterna på en plåt med bakplåtspapper på. Ställ in nötterna i ugnen och rosta dom i 5-10 minuter. Vänd runt i dom några gånger. Håll koll på tiden och se till så att du inte bränner nötterna. Ta ut och låt svalna.
Dressingen
- Blanda ihop alla ingredienser i en skål, eller en burk med lock som du bara skakar tills allt har blandats väl. Ställ åt sidan så länge.
Salladen
- Skiva rödlöken och lägg den i en skål. Häll på kallt vatten och låt stå i cirka 10 minuter. Detta gör att löken inte är lika stark i smaken. Häll av vattnet och lägg löken på lite hushållspapper för att torka.
- Häll dressingen över grönkålen och blanda runt att väl. Ställ i kylen 20-30 minuter så att smakerna får sätta sig ordentligt och grönkålen blir lite mjukare.
- Ta ut skålen precis innan servering och toppa med granatäppelkärnor, smulad fetaost, rostade pekannötter och hackad persilja. Ställ fram och njut!