Zucchinigratäng med skinka

8
Innehåll
När det är säsong för zucchini så kommer denna underbart goda zucchinigratängen med skinka till pass.
Det är ett recept som jag kom på när jag hade mängder av zucchini hemma och kände att jag ville göra något riktigt matigt av det och det fick helt enkelt bli denna zucchinigratängen.

Jag har rökt skinka i, men du kan lika väl använda lite
kassler, eller stekt köttfärs eller något annat protein som du
gillar.
Eller, så gör du den som ett tillbehör och skippar proteinet
helt.
När det gäller zucchinin så kan du använda både grön och gul och olika sorter om du vill det.
Total tid:
55 minuter
Servings: 4
Ingredienser
- 800 g Zucchini
- 250 g Rökt skinka
- 2 dl Smetana
- 150 g Färskost
- 1 tsk Vitlökspulver
- 2 tsk Italiensk salladskrydda
- 2 dl Parmesan, riven
- 0,5 tsk nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skiva zucchinin tunt. Använd gärna en mandolin för att få jämna och fina skivor. 3 mm tjocka tycker jag kan vara lagom.
- Strimla skinkan.
- Nu ska vi montera ihop denna härliga zucchinigratängen. Börja med lite ostkräm i botten. Lägg sedan zucchini så det täcker.
- Smeta på lite mer ostkräm ovanpå zucchinin och lite strimlad skinka.
- Fortsätt sedan att bygga på lager efter lager, precis som en lasagne. Avsluta med ostkräm på toppen.
- Ställ in i ugnen och gratinera den i cirka 45 minuter tills det att zucchinin är mjuk och gratängen har fått en vacker färg.
- Ta ut gratängen och låt den stå en liten stund innan servering för att “sätta sig” lite. Servera sedan som den är eller med en god sallad till. Varför inte en treveckorssallad.
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
Tacksam för alla recept med zucchini. Det här var riktigt gott! Kommer att bli en favorit i zucchinitider.