Älgfond
Om du jagar och brukar få lite älgben över, så har du ett härligt recept på älgfond här från Johan. Perfekt om man tänker på att ta tillvara på allt.
Förberedelser2 timmar t
Active Time2 days d
Total tid2 days d 2 timmar t
Måltid: Kött, Såser & röror
Author: Johan
- 5 kg Märgfria ben
- 4 st Morötter
- 1 st Vitlök
- 1 st Rotselleri
- 2 st Lökar
- 200 g Tomatpuré
- 2 msk Hel vitpeppar
- 2 msk Hel kryddpeppar
- 3 msk Enbär
- 2 msk Kryddneijlikor
- 1,5 dl Örter. Typ rosmarin, timjan eller dragon.
Lägg ut benen på plåtar tillsammans med grönsakerna och tomatpurén. Rosta i ugnen på typ 225 grader tills dess att det är lite färg på benen och grönsakerna.
Stjälp sedan över allt i en stor gryta (typ 20 l) och täck med vatten. Sedan så är det bara att låta det koka upp. Skumma utav, häll i alla kryddor utom örtkryddorna och låt fonden koka på låg värme i typ 1-2 dygn. Viktigt att man inte låter det koka torrt. Fyll på med vatten allt eftersom.
Lyft sedan ur benen och sila fonden.
Koka sedan ner den till hälften i med örtkryddorna och låt koka typ 20 minuter.
Sila av kryddorna och låt svalna.
Jag brukar sedan frysa in i iskubspåsar.
Väldigt enkelt att ta fram sedan till vinterns grytor m.m.