Go Back
+ servings
En tallrik med stekt kött, gröna bönor, tomater och potatispuré.
Print
Inga röster än

Flamberad pepparstek på älg med bearnaisesås

Förberedelser20 minuter
Active Time20 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Högtider (Jul, påsk, midsommar), Kött
Yield: 4
Author: Johan

Materials

Älgfile (per person)

  • 150 g Älgfile (eller en annan fin köttbit)
  • 1 msk Vitpeppar (hel)
  • 1 msk Svartpeppar (hel)
  • 1 msk Grönpeppar (hel)
  • 1 msk Konjak
  • Smör
  • 1 st Vitlöksklyfta

Bearnaisesås

  • 3 st Äggulor
  • 3 msk Rödvinsvinäger
  • 3 msk Vatten
  • 1 msk Schalottenlök
  • 9 st Vitpepparkorn
  • Dragon
  • 400 g Smör

Instruktioner

Älgfile

  • Torrosta pepparn i torr panna och mortla den grovt. Skär köttet i lämpligt tjocka skivor (brukar köra 4 cm). Gnid in köttet i kryddblandningen och stek de i rikligt med smör med en vitlöksklyfta i smöret. Ös under tiden det steks.
  • Just innan det är färdigt så ställ pannan på ett ställe för flambering (inte under gardinerna och inte under spisfläkten). Häll i konjaken, tänd på och ös med den brinnande smöret (väldigt effektfullt).

Bearnaisesås

  • Smält smöret.
  • Blanda samman vatten och vinäger samt lök och pepparn. Reducera till hälften och sila av.
  • Vispa äggulorna tillsammans med reduktionen i vattenbad till önskad konsistens. Vispa i smöret i en tunn stråle tills dess att du har en fin konsistens. Smaksätt med dragon.