Grönkålssallad med citron och parmesanost
Grönkålssallad med citron och parmesan är en otroligt enkel och fräsch sallad som funkar till det som ett tillbehör, eller varför inte som en plockrätt.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time5 minuter minuter
Total tid15 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Lättlagat, Sallader, Tillbehör
Yield: 6
Calories: 369kcal
Author: Lari Salminen
- 2 l Grönkål (rensad och riven i bitar)
- 1,5 st Citron
- 3 dl Riven parmesanost
- 1 dl Olivolja
- 1 st stor vitlöksklyfta
- Några droppar tabasco
- salt
- nymalen svartpeppar
- Lite rostade pinjenötter eller solroskärnor.
Börja med att skölja av citronen eller citronerna ordentligt, innan du börjar riva skalet från hälften av en citron. Pressa sedan ut all saft, från en stor eller 2 mindre citroner. Detta beror även på hur mycket citron dina smaklökar gillar. Börja med lite mindre och fyll hellre på med mer senare, om du önskar mer.
Skölj grönkålen noga och masserar gärna den lite under tiden, så blir den lite mjukare. Låt grönkålen droppa av medan du påbörjar dressingen.
Blanda ihop parmesanost, olivolja, vitlöksklyfta, droppar av tabasco, salt, nymalen svartpeppar i en mixer eller matberedare. Mixa ihop allt tills det har blivit en slät fin dressing. Smaka av, så den är lagom kryddad. Om du gillar stark mat, så kanske du önskar fler droppar av tabasco. Men var försiktig - det kan snabbt bli för starkt.
Skaka av grönkålen, så du gör av med all överbliven vätska efter sköljningen. Lägg sedan grönkålen i en bunke. Om du föredrar mindre bitar, så bara dra isär till mindre bitar.
Häll dressingen över grönkålen och blanda ordentligt.
Massera grönkålen så den mjuknar lite och får bättre smak av den goda dressingen.
Låt salladen få vila i kylen. Minst 1-2 timmar innan det är dags för servering. Rör gärna om emellanåt i salladen för att blanda runt dressingen.
Toppa med lite rostade pinjenötter eller solroskärnor precis innan servering.
Calories: 369kcal | Kolhydrater: 8g | Protein: 16g | Fett: 31g | Fiber: 1g