Hemgjort mandelsmör
Hemgjort mandelsmör är superenkelt att göra och det är så otroligt gott! Funkar att använda i bakning eller bara på en bit kex eller liknande.
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time10 minuter minuter
Total tid25 minuter minuter
Måltid: Lättlagat, Snacks & tilltugg, Tillbehör
Yield: 6
Author: Lari Salminen
- 200 g Mandlar
- 2-3 msk smaklös kokosolja
- 1 krm salt
Rosta mandlarna, antingen i en torr stekpanna eller i ugnen på 200 grader i cirka 10-12 minuter tills de har fått lite färg.
Ta bort mandlarna från värmen och låt dem svalna.
När mandlarna har svalnat, så lägg dem i en matberedare tillsammans med olja och eventuellt lite salt. Just det här med saltet är en smaksak. Det beror lite på vad du har tänkt använda ditt smör till, men jag tycker personligen att lite salt höjer smaken på smöret lite.
Mixa mandelblandningen i 3-5 minuter till en släthet som passar just dig. Vissa vill ha helt slätt smör, andra vill ha lite bitar i.
Till en början så känns det som att det inte händer något alls, men ganska snart så frigörs oljorna i mandlarna och det blir mer och mer krämigt.
När du har fått fram den konsistens som du vill ha, så fyll över mandelsmöret i en burk med tätslutande lock. Förvara alltid ditt mandelsmör i kylen.
Det håller runt 2-3 veckor under förutsättning att du förvarar det i kylen.