Go Back
+ servings
En gratäng med kassler och grönsaker i en vit ugnsform, med gyllenbrun yta.
Print
3,78 av 22 röster

Kassler och grönsaksgratäng

En lättlagad och mycket god kassler och grönsaksgratäng som går att variera i oändlighet. Funkar bra för dig som äter LCHF/Low carb.
Förberedelser10 minuter
Active Time40 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Gratänger, Kött, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 700 g rotfrukter
  • 50 g purjolök
  • 50 g gul lök
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk timjan
  • 5 dl grädde
  • 150 g färskost
  • 2 dl smetana
  • 400 g kassler
  • 250 g broccoli
  • 100 g riven ost
  • Ca. 1 tsk örtsalt
  • nymalen svartpeppar
  • Smör till stekning

Instruktioner

  • Skala och tärna rotfrukterna i cirka 2x2 cm stora tärningar. Strimla purjolök och lök, samt skiva vitlöken.
  • Fräs rotfrukterna och löken i lite smör i cirka fem minuter.
  • Häll på grädde, smetana och färskost. Tillsätt timjan, salt och peppar. Rör om och låt koka upp.
  • Låt sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.
  • Strimla kasslern och skär ner broccolin i mindre buketter.
  • Tillsätt kassler, broccoli och blanda ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll upp i en ugnsfast form och toppa med riven ost.
  • Ställ in i ugnen på 180 grader i cirka 20-30 minuter. Grönsakerna skall vara mjuka och gratängen skall ha fått fin färg.
  • Ta ut och servera!