Kassler och grönsaksgratäng
En lättlagad och mycket god kassler och grönsaksgratäng som går att variera i oändlighet. Funkar bra för dig som äter LCHF/Low carb.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time40 minuter minuter
Total tid50 minuter minuter
Måltid: Gratänger, Kött, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 700 g rotfrukter
- 50 g purjolök
- 50 g gul lök
- 3 stora vitlöksklyftor
- 1,5 tsk timjan
- 5 dl grädde
- 150 g färskost
- 2 dl smetana
- 400 g kassler
- 250 g broccoli
- 100 g riven ost
- Ca. 1 tsk örtsalt
- nymalen svartpeppar
- Smör till stekning
Skala och tärna rotfrukterna i cirka 2x2 cm stora tärningar. Strimla purjolök och lök, samt skiva vitlöken.
Fräs rotfrukterna och löken i lite smör i cirka fem minuter.
Häll på grädde, smetana och färskost. Tillsätt timjan, salt och peppar. Rör om och låt koka upp.
Låt sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.
Strimla kasslern och skär ner broccolin i mindre buketter.
Tillsätt kassler, broccoli och blanda ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp i en ugnsfast form och toppa med riven ost.
Ställ in i ugnen på 180 grader i cirka 20-30 minuter. Grönsakerna skall vara mjuka och gratängen skall ha fått fin färg.
Ta ut och servera!