Kinesisk biff- och grönsaksgryta
En kinesisk biff- och grönsaksgryta som har lite sting i sig och hämtar influenser från klassiska biff med bambuskott. Dock är denna helt lchfvänlig.
Förberedelser3 timmar t
Active Time20 minuter minuter
Total tid3 timmar t 20 minuter minuter
Yield: 4
Författare: Lari Salminen
Marinad
- 1 msk Riven färsk ingefära
- 3 msk Tamarisoja
- 1 msk Riven/hackad vitlök
- 2 msk Arrowrot
- 2 tsk Srirachasås
Övriga ingredienser
- 500 g Strimlat nötkött
- 100 g Purjolök, strimlad
- 100 g Gul lök, skivad
- 100 g Morot, i strimlor
- 200 g Bambuskott, strimlade
- 200 g Broccoli ( i mindre buketter)
- 100 g Färska champinjoner, skivade (valfritt men jäkligt gott)
- 4 dl Vatten
- 3 msk Tamarisoja
- nymalen svartpeppar
- 5 msk Sesamolja
- 1 msk arrowrot + 0,5 dl vatten
Mörning av köttet
Om du inte har väldigt mört kött, så blanda ihop det strimlade köttet med bikarbonaten och blanda runt ordentligt så att allt kött får kontakt med bikarbonaten.
Låt stå upp till 30 minuter.
Skölj av köttet snabbt i vatten så att du får bort bikarbonaten.
Marinering
Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och slå det över köttet.
Blanda runt ordentligt i köttet så att allt kött blir marinerat, använd med fördel händerna.
Sätt plast på bunken och ställ in den i kylen. Absolut minst i två timmar, men gärna över natten om du har tid.
Tillagning
Ta fram köttet en stund innan du ska börja laga maten.
Ta en stor stekpanna, gärna med någon typ av nonstickbehandling.
Bryn köttet i cirka hälften av sesamoljan.
Dra köttet åt sidan och häll på vattnet och låt det stå och dra ur alla smaker.
Ta fram en ny stekpanna eller gryta och fräs grönsakerna i resten av sesamoljan.
Det ska bara mjukna lite och bli glansigt.
Blanda ihop grönsakerna med köttet.
Häll i tamarisoja, krydda med svartpeppar och låt allt koka upp och puttra cirka 6-8 minuter.
Blanda ihop arrowrot med vatten och häll redningen i grytan och rör om.
Låt puttra ett par minuter till.
Smaka av och krydda eventuellt med mera soja, sriracha och peppar.
Servera direkt som det är eller med blomkålsris.