Go Back
+ servings
Köttfärsgratäng serverad med en grönsallad bestående av tomater och bladgrönsaker.
Print
4,14 av 15 röster

Köttfärs- och vitkålsgratäng

En underbart lättlagad och god köttfärs- och vitkålsgratäng som är anpassad för alla som vill hålla ner på kolhydraterna. Perfekt lunchlådemat.
Förberedelser15 minuter
Active Time30 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Kött, Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 8
Author: Lari Salminen

Materials

Köttfärs och vitkål

  • 1 kg Strimlad vitkål
  • 1 Skivad gul lök
  • 1 kg Köttfärs
  • 400 g Krossade tomater
  • 0,5 dl Vatten
  • 1,5 msk Kalvfond
  • 2 Vitlöksklyftor (riven/hackad)
  • 2 tsk Chilipulver
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 2 msk Tomatpuré
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Smör till stekning

Äggstanning

  • 4 ägg
  • 3 dl Grädde
  • 1 dl Smetana
  • 3 dl Riven ost
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Bryn strimlad vitkål och skivad lök i smör på medelvärme. Det ska bli lite mjukt iaf. Lägg åt sidan i en bunke eller så.
  • Bryn köttfärsen i samma stekpanna.
  • Blanda i tomat, vitlök, kalvfond, vatten och kryddorna. Låt det hela koka ihop ordentligt. Smaka av med salt och peppar samt andra kryddor.
  • Varva köttfärs och vitkål i en stor ugnsfast form. Lite som med en lasagne.
  • Blanda ihop äggstanningen och häll den över köttfärs och vitkål. Strö över den rivna osten.
  • Grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fått en fin gyllene färg och stanningen har satt sig lagom.
  • Ta ut och låt den stå och vila en stund. Servera med en god sallad till.
    En gratäng med gyllenbrun yta och färsk persilja som dekoration.