Köttfärs- och vitkålsgratäng
En underbart lättlagad och god köttfärs- och vitkålsgratäng som är anpassad för alla som vill hålla ner på kolhydraterna. Perfekt lunchlådemat.
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid45 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Kött, Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 8
Author: Lari Salminen
Köttfärs och vitkål
- 1 kg Strimlad vitkål
- 1 Skivad gul lök
- 1 kg Köttfärs
- 400 g Krossade tomater
- 0,5 dl Vatten
- 1,5 msk Kalvfond
- 2 Vitlöksklyftor (riven/hackad)
- 2 tsk Chilipulver
- 1 tsk Paprikapulver
- 2 msk Tomatpuré
- salt
- nymalen svartpeppar
- Smör till stekning
Äggstanning
- 4 ägg
- 3 dl Grädde
- 1 dl Smetana
- 3 dl Riven ost
- salt
- nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 220 grader.
Bryn strimlad vitkål och skivad lök i smör på medelvärme. Det ska bli lite mjukt iaf.
Lägg åt sidan i en bunke eller så.
Bryn köttfärsen i samma stekpanna.
Blanda i tomat, vitlök, kalvfond, vatten och kryddorna.
Låt det hela koka ihop ordentligt.
Smaka av med salt och peppar samt andra kryddor.
Varva köttfärs och vitkål i en stor ugnsfast form. Lite som med en lasagne.
Blanda ihop äggstanningen och häll den över köttfärs och vitkål.
Strö över den rivna osten.
Grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fått en fin gyllene färg och stanningen har satt sig lagom.
Ta ut och låt den stå och vila en stund.
Servera med en god sallad till.