Go Back
+ servings
Blå ugnsform med gratäng toppad med persilja, gyllene yta och krämig konsistens.
Skriv ut
4,17 av 12 röster

Krämig rättikagratäng

En rättikagratäng är ett perfekt alternativ istället för potatisgratäng för dig som vill minska ner på kolhydraterna lite. Kanon om du äter lchf eller keto.
Förberedelser15 minuter
Active Time1 timme 10 minuter
Total tid1 timme 25 minuter
Måltid: Gratänger, Tillbehör
Yield: 3
Författare: Lari Salminen

Materials

  • 500 g Rättika (skalad och skivad i tunna skivor)
  • 2 Gula lökar
  • 4 Vitlöksklyftor (hackade/rivna/pressade)
  • 3 dl Smetana
  • 3 dl Grädde
  • 200 g Cream cheese
  • Svartpeppar
  • salt
  • 3 dl Smakrik riven ost

Instruktioner

  • Koka upp vatten, cirka 3 liter och salta det lätt.
  • Skala och skiva löken.
  • Blanda smetana, grädde, cream cheese, vitlök och salt och peppar i en bunke.
  • Lägg den skivade rättikan i det kokande vattnet i cirka 5 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  • Varva sedan rättika och lök i en ugnsfast form.
  • Häll över gräddblandningen och försök att fördela vätskan lite bland rättikan. Strö den rivna osten över och ställ in i ugnen på 150 grader i cirka 60-75 minuter tills det att gratängen är krämig och fin.
  • Ta ut och servera med en bit kött.
    Grillad fläskkotlett serverad med potatisgratäng och en grönsallad på en blå tallrik.