Go Back
+ servings
Två köttfärsbiffar serverade med sås och en blandning av grönsaker på en tallrik.
Print
4,67 av 6 röster

Lövbit med falsk bearnaisesås

Lövbit med falsk bearnaisesås eller falsk lövbiff som det även kallas i vissa kretsar är ett riktigt gott och enkelt sätt att tillaga köttfärs på.
Förberedelser30 minuter
Active Time10 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Kött, Köttfärsrecept, Lunch, Middagstips
Yield: 5
Author: Lari Salminen

Materials

Lövbit

  • 800 g Nötfärs
  • 2 ägg
  • 2 tsk Vitlökspulver
  • 2 tsk Paprikapulver
  • 2 tsk Lökpulver
  • 2 msk Pofiber
  • 1 msk Fiberhusk
  • 0,5 tsk Örtsalt
  • nymalen svartpeppar

Falsk bearnaise

  • 4 dl Smetana
  • 2 Tärningar grönsaksbuljong
  • 2 tsk Vinäger
  • 1,5 msk Torkad dragon
  • 2 msk Hackad färsk persilja
  • 1 krm Cayennepeppar
  • 4 Äggulor

Instruktioner

Lövbiten (förberedelse)

  • Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn färs.
    Rå köttfärs i en metallskål, blandad med en köksmaskin.
  • Lägg ut lite plastfilm på bänken och lägg en kladd färs på den. Lägg en bit plastfolie till ovanpå och kavla ut det hela till en cirka 3 mm tjock platta.
    Utrullad köttfärs på plastfolie med en träkavel bredvid på en träyta.
  • Ta bort plasten och skär upp passliga bitar. Lägg bitarna i en form som får plats i frysen. Lägg lite plastfolie eller bakplåtspapper mellan varje lager så de inte fryser fast i varandra. Gör likadant med resten av färsen. Ställ in formen i frysen i några timmar så att biffarna får stelna till.
    Skivad köttfärs i jämna bitar på en grön skärbräda med en kniv i bakgrunden.

Falsk bearnaisesås

  • Ta fram en kastrull och smula ner buljongen, blanda ihop det hela med smetanan och låt koka upp.
  • Ta kastrullen åt sidan och blanda ner övriga ingredienser.
  • Värm upp såsen, men inte så att den kokar, utan bara precis så den börjar tjockna och sjuda lätt. Smaka av med salt och om du vill ha lite mer syra i såsen kan du tillsätta några droppar citron, det är gott det med. Håll såsen varm på låg värme.

Tillagning av lövbit

  • Värm en stekpanna och häll i olivolja och en klick smör. Stek snabbt på de frusna lövbitarna så de får färg på bägge sidorna. Det behövs inte mycket mer än en minut på var sida, på ett ungefär.
    Tre köttbitar som steks i en panna med smör och fett.
  • Servera direkt med en god sallad till.
    Två köttfärsbiffar med en sås och en blandning av grönsaker på en tallrik.