Go Back
+ servings
Fyra små pajer med svamp och ost i svarta pajformar på en plåt.
Print
5 av 2 röster

Minipajer a´la Jansson

Minipajer a´la Jansson är ett superbra alternativ till dig som inte vill göra en vanlig Jansson. Dessa minipajer är supergoda både varm som kall.
Förberedelser40 minuter
Active Time20 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Paj
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

Pajskal

  • 3 dl Mandelmjöl
  • 0,5 dl Sesamfrön
  • 1 msk Fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • 30 g Smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 Gula lökar
  • 1 msk Smör
  • 1 Burk anjovis
  • 100 g Västerbottenost eller annan lagrad ost
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1-2 dl grädde

Instruktioner

Pajskalet

  • Kör mandelmjöl och ev sesamfrön i matberedare. Det går bra att skippa sesamfrön - lägg då till ett par matskedar mandemjöl.
  • Tillsätt övriga degingredienser och kör till en deg. Tryck degen i fyra portionsformar eller en mindre pajform. 20-23 cm. Nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. Förgrädda i 6-7 minuter men det oxå går bra att hoppa över det momentet.

Äggstanningen

  • Vispa ihop ägg och vispgrädde. Anpassa mängden grädde efter formens/formernas storlek.
  • Blanda ner osten i äggstanningen.

Fyllningen

  • Skiva och bryn löken på medelhög värme tills den fått fin färg utan att brännas. Krydda och låt svalna en stund innan du lägger löken i pajskalet.
  • Lägg ansjovisfiléerna i ett fint mönster.
  • Häll stanningen över pajerna.
  • Grädda pajerna i 175 grader i cirka 15–20 minuter.