Go Back
+ servings
Skivad rökt köttbit på en tallrik med lingon och färska örter.
Print
4,20 av 5 röster

Tjälknöl (Tjälknul)

Tjälknöl är det många som säger är det absolut bästa köttet man kan äta. Här är ett recept som är helt anpassat till dig som äter lchf. Supergott älgrecept.
Förberedelser10 minuter
Active Time15 timmar
Total tid15 timmar 10 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Kött
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Stek (frusen)

Lag till marinad

  • 1 l Vatten
  • 1 dl salt
  • 1 Stor morot
  • 3 st Stjärnanis
  • 2 msk Enbär
  • 1 Lagerblad (smulat)
  • 1 tsk Hel vitpeppar

Förslag på tillbehör

  • Vitkålsgratäng
  • Blomkålsgratäng
  • Vitkålsmos

Bra att ha

  • Stektermometer

Instruktioner

  • Lägg köttet på ett galler och placera en ugnsfast form under så att vätska samlas upp och inte hamnar i botten på ugnen.
  • Sätt ugnen på cirka 70 grader. Du kan ha en högre temperatur med, men hela grejen med tjälknöl är att man ska låta köttet tillagas riktigt lång tid.
  • När det gått cirka 3 timmar så kan du sätta i en stektermometer i köttet.
  • Låt den nu gå ett gäng med timmar till, totalt kanske det behövs 8-10 timmar. Tiden är ju lite osäkert att gå efter, så se till att du har en bra stektermometer och sen så tar du ut köttet på den temp som du tycker är gott. Jag skulle säga allt mellan 65-72 grader är ok. Läs mer om stekgrader.
  • När köttet nästan är klart så börjar vi med lagen.
  • Skala moroten och slanta den tunt eller riv den grovt. Moroten finns med för att ge en liten sötma istället för socker som normalt sett används till tjälknöl.
  • Krossa enbären och vitpepparn grovt i en mortel.
  • Blanda samman alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp den.
  • Lägg nu köttet i en liten bunke, tillräckligt stor ändå för att lagen skall täcka köttet.
  • Häll den varma lagen över köttet. Låt svalna.
  • Ställ in i kylen minst 4-5 timmar, men gärna längre.
  • Ta ut köttet och torka av det ordentligt och skiva sen upp köttet tunt.
  • Servera med gott tillbehör och kanske en god sås eller ha det på julbordet.