Skär ner tomaterna i bitar och strimla chilifrukten.
Tänk på att anpassa mängden chili efter hur stark chili du använder. Jag använde en vanlig röd chili som man köper i affären, som är rätt mild.
Lägg tomater, chili, vaniljpulver, sötning och rivet citronskal i en kastrull och koka upp under omrörning.
Sänk värmen och låt det hela puttra på låg värme i cirka 10-15 minuter.
Nu kan du själv välja om du vill mixa din marmelad eller inte. Om du inte mixar så får du lite bitar, men du får även tydliga bitar av skal.
Vill man undvika skal i sin tomatmarmelad, så kan man skala tomaterna innan, men då tappar man väldigt mycket tomatsmak då just skalet innehåller mycket god smak.
Jag tycker att det är bättre att mixa ihop marmeladen med stavmixer.
Tillsätt pressad citron och gelatinpulver. Men, börja med 1 tsk gelatinpulver.
Låt sjuda på låg värme under omrörning tills det att gelatinpulvret har lösts upp helt.
Gör ett marmeladprov genom att hälla upp lite marmelad på en tallrik som du ställer i kylen tills den kallnat helt och sedan drar en knivspets genom. Om marmeladen inte flyter ihop så har du tillräckligt med gelatin, annars får du tillsätta lite till och göra om marmeladprovet igen.
Vill du undvika gelatin helt, så borde det även gå att reducera ihop marmeladen till önskad konsistens, men det är inget jag har testat.
Sterilisera burkar och lock till dessa genom att koka dom i vatten i minst fem minuter och sedan så häller du upp marmeladen i burkarna och sätter på locken. Låt sedan stå och svalna.
Servera sedan till ostbrickan till exempel.