Västerbottenpaj
Ett recept på en Västerbottensostpaj eller Västerbottenpaj som är helt anpassad för dig som äter lchf, low carb eller keto. Dessutom glutenfri.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time25 minuter minuter
Total tid35 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Förrätt, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Paj
Yield: 6
Author: Lari Salminen
Pajskal
- 2 dl Mandelmjöl
- 0,5 dl Kokosmjöl
- 1 msk Fiberhusk
- 50 g Smör
- 1 st ägg
- 2 msk Vatten
- 1 krm salt
Fyllning
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- 3 st ägg
- 2 dl Grädde
- 200 g Västerbottenost (riven)
Pajskalet
Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.
Fyllningen
Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt sedan den rivna osten och lite peppar.
Häll smeten i pajskalet och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Fyllningen skall ha stelnat till helt.
Ta ut den och låt den svalna helt eller bara lite om du vill äta den ljummen. Skär upp i lagom stora bitar.