En riktigt enkel och god zucchinigratäng med skinka som är helt perfekt för dig som odlar zucchini och vill ha tips på vad du kan göra med den.
Förberedelser10 minuterminuter
Active Time45 minuterminuter
Total tid55 minuterminuter
Måltid: Gratänger, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen
Materials
800gZucchini
250gRökt skinka
2dlSmetana
150gFärskost
1tskVitlökspulver
2tskItaliensk salladskrydda
2dlParmesan, riven
0,5tsknymalen svartpeppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200°C.
Skiva zucchinin tunt. Använd gärna en mandolin för att få jämna och fina skivor. 3 mm tjocka tycker jag kan vara lagom.
Blanda ihop smetana, färskost, parmesanost och kryddor till en röra.
Strimla skinkan.
Nu ska vi montera ihop denna härliga zucchinigratängen.
Börja med lite ostkräm i botten.
Lägg sedan zucchini så det täcker.
Smeta på lite mer ostkräm ovanpå zucchinin och lite strimlad skinka.
Fortsätt sedan att bygga på lager efter lager, precis som en lasagne. Avsluta med ostkräm på toppen.
Ställ in i ugnen och gratinera den i cirka 45 minuter tills det att zucchinin är mjuk och gratängen har fått en vacker färg.
Ta ut gratängen och låt den stå en liten stund innan servering för att "sätta sig" lite.
Servera sedan som den är eller med en god sallad till. Varför inte en treveckorssallad.