Go Back
+ servings
Zucchinigratäng med gyllenbrun yta och färska örter på toppen i en ugnsform.
Print
4,50 av 4 röster

Zucchinigratäng med skinka

En riktigt enkel och god zucchinigratäng med skinka som är helt perfekt för dig som odlar zucchini och vill ha tips på vad du kan göra med den.
Förberedelser10 minuter
Active Time45 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Gratänger, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g Zucchini
  • 250 g Rökt skinka
  • 2 dl Smetana
  • 150 g Färskost
  • 1 tsk Vitlökspulver
  • 2 tsk Italiensk salladskrydda
  • 2 dl Parmesan, riven
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Skiva zucchinin tunt. Använd gärna en mandolin för att få jämna och fina skivor. 3 mm tjocka tycker jag kan vara lagom.
  • Blanda ihop smetana, färskost, parmesanost och kryddor till en röra.
    En skål med en krämig blandning av zucchinigratäng, ljus och slät konsistens.
  • Strimla skinkan.
    Hackad skinka i små bitar på en skärbräda med en kniv i bakgrunden.
  • Nu ska vi montera ihop denna härliga zucchinigratängen. Börja med lite ostkräm i botten. Lägg sedan zucchini så det täcker.
    Skivor av zucchini placerade i en vit skål med en krämig blandning.
  • Smeta på lite mer ostkräm ovanpå zucchinin och lite strimlad skinka.
    En vit skål med zucchinigratäng som innehåller skivor av skinka på toppen.
  • Fortsätt sedan att bygga på lager efter lager, precis som en lasagne. Avsluta med ostkräm på toppen.
    En skål med zucchinigratäng som har en krämig konsistens och ljus färg.
  • Ställ in i ugnen och gratinera den i cirka 45 minuter tills det att zucchinin är mjuk och gratängen har fått en vacker färg.
  • Ta ut gratängen och låt den stå en liten stund innan servering för att "sätta sig" lite. Servera sedan som den är eller med en god sallad till. Varför inte en treveckorssallad.
    Zucchinigratäng med gyllenbrun yta i en vit ugnsform, dekorerad med färska örter.