Apelsinmums

Apelsinmums är ett supergott och nyttigare bakverk som kombinerar choklad och apelsin. Ett helt perfekt lchfrecept för dig som älskar en god kaka.
Jag fick möjligheten att testa Nick’s nya sötningsmedel som heter Use Like Sugar.
Det är ett sötningsmedel som en del av er kanske har åsikter om, då innehållsförteckningen ser ut på följande vis:
Erytritol, xylitol, polydextros (fiber), trikalciumfosfat, steviolglykosider.
Det var nämligen en sak som jag reagerade på och ville
ifrågasätta, vilket jag gjorde.
Jag fick detta svaret då:
Vår ULS är formulerad utifrån tre grundpelare av vår
kemist:
• ska smaka bra (som socker)
• ska har rätt funktionalitet (lösningsförmåga,
kristallisationsförmåga, förmåga att hålla vätska mm.)
• ska ge så lite gastrointestinala problem som möjligt
Med ovan som guide har vi designat en mix av erytritol, fiber,
xylitol och stevia.
Enbart Erytritol/stevia är det optimala ur
blodsocker/energi-perspektiv MEN det är inte en bra lösning att
ersätta socker med i bakverk och annat, det ger ett för torrt
resultat.
Xylitol kan påverka blodsockret men det är
EXTREMT lite. Knappt märkbart. Stress, exempelvis, har mycket
större påverkan. Om man inte häver i sig kommer det inte påverka
alls, inte heller ta dig ur ketos.
Jag tyckte att det var ett vettigt svar, och JA, det är inte det
absolut bästa sötningsmedlet, men jag ville verkligen se om det
smakar bättre än övriga sötningsmedel på
marknaden.
Dessutom så har jag hört mig för med några diabetiker som redan har
hunnit med att testa ULS för att höra hur deras upplevelse var, och
det var ingen som hade fått någon blodsockerhöjning av det, och det
är ju det absolut viktigaste.
Sen så är det ju som så, att oavsett vad så ska man ju inte äta
stora mängder sötningsmedel överlag när
man äter LCHF, det kvittar
egentligen vilket typ av sötningsmedel det är. ALLA
kan trigga sötsug och vill man komma åt viktnedgång, så bör man
undvika alla bakverk oavsett vad.
I slutändan så är det du själv som avgör vad du tycker om Use Like Sugar, men jag har gått på linjen att det är helt ok att använda.
Men, nog om det. Nu till det viktiga, kakan!
Jag ville göra en god chokladkaka som jag har gjort innan,
nämligen kärleksmums
så jag hade något att jämföra mot, men jag ville göra den bra
mycket mer fräsch så jag valde att toppa den med en otroligt fräsch
apelsinfrosting istället för chokladglasyr. Då blev det alltså
Apelsinmums av det hela.
Sen har jag valt att göra kakan mandelfri, så att fler ska kunna
äta den.

Hur blev det då?
Helt ärligt, så blev det den absolut godaste kakan jag har bakat
sen jag började med lchf. Det fanns inte någon som helst eftersmak
av sötningsmedel, eller jo,
när man åt den överblivna frostingen med sked, då kunde kan känna
en lätt ton av sött, men inte den här klassiska “kalla” eftersmaken
som både stevia och xylitol kan ha.
Min fru som är ytterst känslig när det kommer till LCHF-bakverk och
sällan tycker de är så himla goda, höll med mig, det var otroligt
gott.
Så, slutsatsen för min del, det är att detta är ett otroligt gott
och bra sötningsmedel som jag nämnt
ovan inte skall konsumeras i några stora mängder, men vi som äter
LCHF ska ju ändå inte överkonsumera bakverk och sötsaker. Men för
de där speciella tillfällena då man verkligen vill baka en god
kaka, då funkar Nick’s Use Like Sugar riktigt bra!
Ingredienser
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en form som är cirka 15×25 cm i storlek med bakplåtspapper.
Kakbotten
- Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta de gärna.
- Blanda ner de torra ingredienserna i äggvispet och blanda sedan ner gräddblandningen.
- Häll smeten i formen och jämna ut den. Ställ in i ugnen och grädda cirka 15-20 minuter. Peta med en tandpetare i mitten av kakan. När det inte fastnar någon blöt kaksmet på stickan så är kakan klar. Ta ut den och låt den svalna.
Frosting
- Vispa ihop samtliga ingredienser ordentligt. Ställ kallt tills det att kakan svalnat helt.
Montering
- Spritsa ut frostingen på kakan, eller bred ut den som ett täcke uppe på. Dela den i bitar och pudra lite kakao ovanpå.