Beef jerky

Letar du efter ett läckert och hälsosamt snacks som passar in i
din lchf-livsstil? Prova vårt enkla recept på lchf-vänligt beef
jerky som är fritt från socker och gluten.
Med tunnskivat nötkött marinerat i god marinad, får du ett smakrikt
och proteinrikt tilltugg som passar perfekt för lchf.

Olika tillagningsmetoder för beef jerky
Det går att använda flera olika sätt att göra sin egen hemgjorda beef jerky och egentligen så är väl inget av sättet bättre eller sämre, utan det handlar mer om vad du själv tycker är smidigast.
Beef jerky i varmluftsugn
Du kan med fördel tillaga din egna beef jerky i en vanlig varmluftsugn. Fördelen är att du får plats med rätt mycket kött. använd helst galler, med en plåt under som samlar upp ev. vätska. Ska du använda varmluftsugn till din beef jerky, så ställer du temperaturen på 60°C och tillagar det cirka 4-6 timmar, tills det att köttet är torrt och segt. Tiden beror på hur tunna bitar du har skurit. Lämna gärna en liten glipa på ugnsluckan så att fukten får en möjlighet att lämna ugnen.
Beef jerky i airfryer
Att använda airfryern till att göra egen beef jerky är perfekt
som du inte ska göra så stora mängder. Du kan få plats med en hel
del om du använder dig av insatser så att du kan placera ut köttet
i flera lager, men det är ändå rätt begränsat i hur mycket kött du
får plats med.
Temperatur för airfryern bör bara cirka 60°C och tillagningstiden
är 3-4 timmar.
Beef jerky i svamptork
Om du har en riktigt bra svamptork, eller egentligen kanske en dehydrator som klarar av att gå upp i lite högre
temperaturer, då kan du använda en sådan. Du bör kunna köra en
temperatur som ligger på 50-60°C vilket inte alla svamptorkar
kan.
Fördelen är att du kan torka stora mängder beef jerky då du kan
stapla många ollor ovanpå varandra. Dessutom så drar svamptorkar
inte så himla mycket energi.
Men, mitt val faller nog på att använda airfryern. Dels beroende på att det är lätt och smidigt, plus att det oftast ändå bara är jag som tycker om beef jerky i familjen, så jag behöver inte göra så stora mängder.
Ingredienser
- 450 g Nötkött
Marinad
- 1 dl Tamarisoja
- 2 msk Fisksås
- 1 tsk Lökpulver
- 1 tsk Vitlökspulver
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 tsk Sukrin gold
- 0,5 tsk Liquid smoke
- 1 tsk Paprikapulver
- 1 tsk Chili flakes
Instruktioner
- Skiva köttet tunt. Cirka 3 mm tjockt. Tänk på att skära tvärs över köttfibrerna för att slippa en seg beef jerky. Ett tips är att frysa in köttet någon timme innan du ska skiva, så att det är halvfruset när du ska skiva det. Har du en skärmaskin så är det en rejäl bonus, men det går bra med en stor och vass kockkniv med.
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
- Lägg det tunnskivade nötköttet i marinaden och låt det marinera i minst 4 timmar eller över natten i kylskåpet.
- Ta ut nötköttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper för att avlägsna överflödig marinad.
- Placera nötköttet på ugnsgallret, se till att det inte ligger ovanpå varandra.
- Torka nötköttet i ugnen/airfryern (60°C) i cirka 4-6 timmar, eller tills det är torkat och segt. Du kan med fördel vända på köttet efter 2 timmar. Använder du en dehydrator (frukt- och svamptork) så måste du flytta runt ollorna varje timme för att köttet skall torka jämnt.
- När köttet är torkat och segt, så tar du ut det och låter det svalna.
Vad för typ av köttbit kan passa?
Jag använder fettsnålt kött så som lövbiff eller rostbiff
Hur lång tid har du det i dehydratorn?