Citron och vitlökslax
Skapat:
24 augusti, 2021
Senast ändrat:
1 april, 2024

10
Citron och vitlökslax är en superfräsch
och jätteenkel laxrätt som du svänger ihop utan större
ansträngning.
Grundtanken var att göra den helt mejerifri, men jag insåg att den
kanske smakar bäst om man använder smör. Men, det går ju
absolut att bara använda olivolja om man vill hålla
den paleo och mejerifri. Annars om ghee är ok med dig, så kan du
använda det helt och hållet.
Själva såsen i sig är rätt så syrlig, men det ska den vara. Tänk på att smaka av den lite hela tiden så du hittar en fin balans mellan vitlöken, citronen och saltet.
Total tid:
30 minuter
Servings: 4
Ingredienser
Laxen
- 4 Portionsbitar lax, skinnfria
- Flingsalt
- nymalen svartpeppar
- Ghee att steka med
Såsen
- 100 g Smör
- 1 dl Fiskbuljong
- 0,5 dl Pressad citron
- 6-8 st vitlöksklyftor (hackade)
- 0,5 Gul lök, finhackad
- 2 msk Olivolja
Topping
- 2 msk Hackad persilja
- 0,5 Citron, skivad
Instruktioner
Såsen
- Ta en liten kastrull och smält smöret. Tillsätt vitlöken och löken och låt det hela fräsa ett tag tills det är mjukt.
- Lägg laxen på lite hushållspapper så att den är riktigt torr.
- Slå på buljongen, citronsaften och en nypa salt. Låt det hela puttra 5-10 minuter tills såsen har fått en lite tjockare konsistens. Glöm inte bort att röra om lite då och då.
- Häll försiktigt i olivoljan under tiden som du rör om.
- Ställ såsen åt sidan så länge.
Laxen
- Se till att laxen är så torr som möjligt. Salta och peppra lite.
- Värm en stekpanna med höga kanter och smält lite ghee eller olja.
- Lägg i laxen med skinnsidan uppåt och stek den på rätt så hög värme tills den har fått fin färg. Vänd den efter cirka 3-4 minuter när den fått bra färg och stek den ytterligare några minuter på andra sidan.
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!